Comp 1

Ξεκινά η νέα μονάδα του Βιολογικού Ιωαννίνων!

on .

BIOLOGIKOS EGKATASTASEIS

Σε πλήρη λειτουργία θα τεθεί η νέα μονάδα του Βιολογικού Καθαρισμού Ιωαννίνων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα γίνουν νέες συνδέσεις ώστε τα λύματα της πόλης να κατευθύνονται στο σύνολό τους σχεδόν σ’ αυτόν, με ό,τι θετικό συνεπάγεται κάτι τέτοιο για την προστασία του περιβάλλοντος στο Λεκανοπέδιο.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας σε δήλωσή του κάνει λόγο για «το επιστέγασμα μιας μεγάλης και επίπονης προσπάθειας της Δημοτικής μας Αρχής την περίοδο 2014-19 και την ισχυρή πολιτική και τεχνοκρατική διεκδίκηση της χρηματοδότησης που είχε σαν αποτέλεσμα την συμβασιοποίηση του έργου που αφορούσε την κατασκευή νέων δικτύων». Ο κ. Μπέγκας αναγνωρίζει πως η αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού είναι αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών δημοτικών αρχών που έφτασε στο τέλος της, με αποτέλεσμα το Λεκανοπέδιο να θωρακίζεται σε επίπεδο διαχείρισης ακάθαρτων, προσθέτοντας πως το στοίχημα πλέον είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση του Δήμου και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης.

Τα τέλη σύνδεσης

Με αφορμή την έναρξη της νέας μονάδας, εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η τιμολογιακή πολιτική για τις νέες συνδέσεις, με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Γιώργο Παπαδιώτη να τονίζει πως αποφασίστηκε να επιβληθεί τέλος διαχείρισης φακέλου, το οποίο για οικοδομές μέχρι 150 τετραγωνικά θα είναι εκατό ευρώ, για οικοδομές από 151 μέχρι 250 τ.μ. 150 ευρώ και για οικοδομές άνω των 251 τ.μ., 200 ευρώ. Ο κ. Παπαδιώτης πρόσθεσε ότι αναμένεται πρόγραμμα «εξοικονομώ αποχέτευσης» το οποίο θα επιδοτεί τα νοικοκυριά που θα συνδέονται με μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Οι οικισμοί

Οι πρώτες συνδέσεις αφορούν όλη η περιοχή από το Νεοχωρόπουλο ως το Αεροδρόμιο όπου το αποχετευτικό δίκτυο είναι ολοκληρωμένο. Υπενθυμίζεται πως με την ολοκλήρωση και των υποδομών δικτύων αποχέτευσης, θα μπορούν να οδηγηθούν στην νέα μονάδα τα αστικά λύματα από τις εξής περιοχές: Πόλη των Ιωαννίνων και οικισμούς Σταυρακίου, Εξοχής, Άμμου Μαρμάρων, Κάτω Μαρμάρων, Καρδαμιτσίων, Ολυμπιάδας, Τσιφλικόπουλου, Νεοχωρόπουλου, Κάτω Νεοχωρόπουλου, Δροσιάς – Πεντέλης και της περιοχής των Σεισμόπληκτων της λεκάνης του ρέματος Λαγκάτσι. Επίσης του οικισμού Ανατολής, της Νήσου, της Πεδινής, του Κατσικά, του Περάματος, της Αμφιθέας, της Κρύας και της Αγ. Μαρίνας. Τέλος, από τον Δήμο Ζίτσας του οικισμού Ελεούσας, τα βοθρολύματα της ευρύτερης περιοχής εξυπηρέτησης της ΕΕΛ και τα υγρά απόβλητα των βιοτεχνικών – βιομηχανικών μονάδων της ΒΙ.ΠΕ. μετά από κατάλληλη προεπεξεργασία.     

Εξάλλου, στο σχεδιασμό της ΔΕΥΑΙ εντάσσεται και η υλοποίηση των υποδομών μίας ομάδας οικισμών, η ολοκλήρωση των οποίων θα οδηγήσει σε ικανότητα επεξεργασίας ρυπαντικών φορτίων ενός ισοδύναμου πληθυσμού της τάξης των 220.000 – 240.000 κατοίκων. Πρόκειται για τους οικισμούς Βασιλικής, Δροσοχωρίου, Καστρίτσας, Κουτσελιού, Λογκάδων, Μουζακαίων, Ηλιόκαλης, Πλατανιάς, Μπάφρας, Νεοκαισάρειας, Αγ. Ιωάννου, Βουνοπλαγιάς, Ζωοδόχου, Ροδοτοπίου και Γαρδικίου.