Τα Γιάννενα βίωσαν φέτος τον πιο θερμό Ιούνιο στην ιστορία τους!
Ρεκόρ ζέστης επιφύλασσε ο φετινός Ιούνιος και για τα Γιάννενα καθώς αποδείχθηκε ο πιο θερμός από όλους τους προηγούμενους στην κλιματική ιστορία της πόλης, τουλάχιστον από την απελευθέρωσή της το 1913 που υπάρχουν στοιχεία.
Σύμφωνα με χθεσινή ανάρτηση του καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρη Μπαρτζώκα, η μέση ημερήσια θερμοκρασία Ιουνίου για την πρωτεύουσα της Ηπείρου είναι 21,9 βαθμοί Κελσίου. Ωστόσο, αυτή φέτος «σκαρφάλωσε» στους 25,2 βαθμούς, σημειώνοντας άνοδο τουλάχιστον τριών βαθμών!
Ζεστοί - δροσεροί
Δεύτερος πιο θερμός Ιούνιος, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μπαρτζώκα, ήταν αυτός του 1972 με μέση θερμοκρασία τους 24,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ ο πιο ψυχρός ήταν ο Ιούνιος του 1978 με 17,7 βαθμούς. Με άλλα λόγια, ο Ιούνιος του 1978 είχε θερμοκρασία 7,5 βαθμούς Κελσίου πιο χαμηλή σε σχέση με τον φετινό. Με βάση τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τις μέσες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας τα τελευταία 15 χρόνια, οι πιο ζεστοί Ιούνιοι ήταν πλην του φετινού εκείνοι του 2012 (24,5 βαθμοί Κελσίου), του 2022 (23,3 βαθμοί) και του 2014 (23 βαθμοί Κελσίου). Πιο δροσεροί ήταν οι Ιούνιοι του 2020 (19,3 βαθμοί) και του 2015 (20,2 βαθμοί Κελσίου).
Διήμερη αστάθεια
Ο Ιούλιος πάντως που αποτελεί και την καρδιά του καλοκαιριού, μπήκε με λίγο πιο… δροσερές διαθέσεις, παρόλο που προβλέψεις κάνουν λόγο για έναν από τους πιο θερμούς μήνες των τελευταίων ετών. Αυτές θα επαληθευτούν ή θα διαψευστούν στη συνέχεια!
Χθες έπεσε ελαφρώς η θερμοκρασία και σημειώθηκαν σποραδικές βροχές και στην περιοχή μας. Με βάση δε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, θα υπάρξει επιδείνωση τις αμέσως επόμενες ημέρες, η οποία πάντως δεν αναμένεται να φέρει σημαντικά φαινόμενα στην περιοχή μας. Σύμφωνα με το «Meteo.gr», σήμερα, Τετάρτη αναμένεται ηλιοφάνεια ως το μεσημέρι και στη συνέχεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και ενδέχεται να βρέξει το απόγευμα. Η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 28 βαθμούς Κελσίου. Αύριο, Πέμπτη, αναμένονται περισσότερες βροχές από το μεσημέρι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Από Παρασκευή βελτιώνεται ο καιρός και οι μέγιστες θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν και πάλι στο Λεκανοπέδιο τους 30 βαθμούς.