Απώλειες σε πλατάνια μετράει ξανά το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων!
Μπορεί η μετάδοση του θανατηφόρου για τα πλατάνια της Ηπείρου μεταχρωματικού έλκους να περιορίστηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, όμως τα κρούσματα δυστυχώς δεν μηδενίστηκαν όπως ευελπιστούσαν το Δασαρχείο και ο Δήμος Ιωαννιτών, αλλά εξακολουθούν να ξεραίνονται δέντρα σε διάφορα σημεία του.
Ανάμεσά τους ορισμένα ακόμη δέντρα στην Παραλίμνιο περιοχή αρρώστησαν και έχουν ήδη ξεραθεί με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Πέτρο Παλάσχα, μιλώντας σχετικά στον «Π.Λ.», να προαναγγέλλει άμεσο κόψιμο και αντικατάστασή τους με νέα δέντρα.
Ξεράθηκαν κι άλλα
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Παλάσχας, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι το πράσινο, οι υπηρεσίες έχουν εντοπίσει άλλα 15 νεκρά πλατάνια στο Λεκανοπέδιο που πρέπει να κοπούν καθώς ασθένησαν και ξεράθηκαν. Η αρχή θα γίνει με έξι δέντρα και σταδιακά θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Κάποια από αυτά είναι στην Παραλίμνιο περιοχή, τόσο από τη μεριά της Πλατείας Μαβίλη όσο και από εκείνη της Σκάλας. Αυτό θα σημάνει περαιτέρω μείωση του αριθμού των πλατάνων περιμετρικά του Κάστρου. Νεκρά δένδρα έχουν επίσης εντοπιστεί στο Νησί, στην Ντραμπάτοβα και στο Πέραμα.
Έκκληση στα συνεργεία!
«Φέτος, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, πήγαμε καλύτερα από άλλες χρονιές, έχει περιοριστεί αρκετά η μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους, όμως έχουν εντοπιστεί νεκρά δέντρα και θα προχωρήσει άμεσα το κόψιμό τους, δηλαδή αυτές τις ημέρες», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος.
Ωστόσο, ακόμη και αν κοπούν εγκαίρως τα άρρωστα δέντρα και δεν προλάβει να μεταδοθεί η ασθένεια σε άλλα υγιή, αυτό δεν αρκεί. Για να μπει οριστικά φρένο στη μετάδοση του μεταχρωματικού έλκους θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη ευαισθησία οι εργολάβοι και γενικά τα συνεργεία που εκτελούν δημόσια έργα σε περιοχές με πλατάνια. Κι αυτό επειδή αν δεν τηρούν μέτρα ασφαλείας, με βασικότερο την απολύμανση των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούν, ενδέχεται να μεταφέρουν τη νόσο και σε υγιή δέντρα. Αυτός εξάλλου είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετάδοσής της. Αν, για παράδειγμα, στο πλαίσιο εργασιών κατασκευής πεζοδρομίου τραυματιστεί δέντρο από εκσκαφέα ή εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί σε σημείο όπου υπάρχει η ασθένεια, τότε είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί κι αυτό με το έλκος.
«Απευθυνόμαστε στην ευαισθησία των εργολάβων και των ίδιων των εργατών και τους ζητάμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να σώσουμε τα πλατάνια. Επαφίεται στη συνείδηση του καθενός να κάνει αυτό που πρέπει. Πάντως, τόσο η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου όσο και το Τμήμα Πρασίνου ενημερώνουν διαρκώς για τους κινδύνους που παραμονεύουν για τα πλατάνια και για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτοί, γιατί μας πονει πολύ το συγκεκριμένο θέμα», σημείωσε ο κ. Παλάσχας.
Φυτεύουν νέα δέντρα
Στο μεταξύ, στη θέση των κομμένων πλατάνων στην Παραλίμνιο ο Δήμος φυτεύει νέα δέντρα, κυρίως σφενδάμια, για να συμπληρωθεί το κενό που δημιουργείται. Τον περασμένο Μάρτιο στην περιοχή της Σκάλας φυτεύθηκαν από το Τμήμα Πρασίνου οκτώ νέα δέντρα τα οποία ήδη μεγαλώνουν. Μάλιστα, ο Δήμος τα ποτίζει με υδροφόρες καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν απειλή γι’ αυτά. Όπως διαβεβαίωσε χθες ο Πέτρος Παλάσχας και τα νεκρά δέντρα που θα κοπούν το επόμενο διάστημα θα αντικατασταθούν άμεσα με νέα, τα οποία θα είναι μεγαλύτερης ηλικίας για να μεγαλώσουν πιο γρήγορα.
Δεκάδες απώλειες
Δεκάδες πλατάνια μέσα στα Γιάννενα έχει νεκρώσει η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους τα τελευταία χρόνια, ειδικά στην Παραλίμνιο περιοχή, η φυσιογνωμία της οποίας έχει αλλάξει δραματικά σε ορισμένα σημεία με την απώλεια ορισμένων από τα μεγάλα δέντρα της συστάδας που τη «στεφανώνει» τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι κοπές νεκρωμένων πλατάνων ξεκίνησαν από τον Δήμο και το Δασαρχείο Ιωαννίνων το 2020 και μέχρι σήμερα έχουν κοπεί συνολικά παραπάνω από 50 δέντρα μέσα στον αστικό ιστό, κυρίως στον Μόλο, εντός του Κάστρου αλλά και στη Λεωφόρο Γράμμου. Πλην των άρρωστων δέντρων κόπηκαν και γειτονικά υγιή σε μία προσπάθεια του Δήμου να βάλει «φρένο» στην εξάπλωση του θανατηφόρου για τα πλατάνια μικροβίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ