Στο «μη παρέκει» η υποβάθμιση του κτιρίου της Παπαζόγλειου!

on .

PAPAZOGLEIOS

Κυριολεκτικά στο «μη παρέκει» έχει φτάσει η κατάσταση με το διατηρητέο κτίριο της πρώην Παπαζόγλειου Σχολής στην οδό Παπάζογλου, όπου εδώ και καιρό στεγάζεται το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το εντυπωσιακό οικοδόμημα έχει υποστεί έντονη αισθητική υποβάθμιση με τα γραμμένα με σπρέι συνθήματα να φτάνουν πλέον ψηλά στην πρόσοψή του, σχεδόν ως τον πρώτο όροφο. Τα δε γκράφιτι στην αυλή και τα πανό που φοιτητές έχουν απλώσει στα κάγκελα δημιουργούν μία εικόνα που δεν αρμόζει ούτε στο ίδιο το κτίριο ούτε στην πολιτιστική ταυτότητα των Ιωαννίνων. 

Εξάλλου, όπως έχει γράψει και πάλι ο «Π.Λ.», τα βράδια στους χώρους του, οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν αποκλειστικά ακαδημαϊκή χρήση, πραγματοποιούνται διαφόρων ειδών εκδηλώσεις, χωρίς να γνωρίζει κανείς με ποιου την άδεια το κτίριο είναι ανοιχτό μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 

Mία επιστολή

Το θέμα επαναφέρει πολίτης, ο οποίος δηλώνει σφόδρα ενοχλημένος από την υποβαθμισμένη εικόνα που παρουσιάζει η Παπαζόγλειος σήμερα, ζητώντας, μεταξύ άλλων, την παρέμβαση του Δήμου, καθώς το ίδιο το Πανεπιστήμιο μοιάζει να αδιαφορεί παντελώς. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

«Κύριοι,

Σας κοινοποιώ χθεσινές φωτογραφίες από την πρόσοψη της Aρχιτεκτονικής στο κέντρο των Ιωαννίνων. Επειδή 1) Το κτίριο είναι κληρονομιά όλων των Γιαννιωτών και παραχωρήθηκε στο Πανεπιστήμιο. 2) Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και δεν είναι απομονωμένο στο κάμπους του Πανεπιστημίου όπου επικρατεί η ίδια αν όχι χειρότερη κατάσταση. 3) Οι κάτοικοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δέχονται αυτή την εξαχρείωση του πολιτιστικού τους αποθέματος (κοινή κληρονομιά μας).

Νομίζω ότι τίθεται σοβαρό θέμα ευθύνης της Διοίκησης του Δήμου, ο οποίος, δεδομένου ότι οι πανεπιστημιακές αρχές έχουν αποδείξει ότι είναι παντελώς αδιάφορες και ανίκανες να το λύσουν, θα πρέπει να ασχοληθεί με το σοβαρό αυτό θέμα.

Επειδή θέλω να κάνω και προτάσεις, νομίζω ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην αποκατάσταση του χώρου. Μετά να επιδιώξει την συναίνεση του πανεπιστημιακού χώρου (πρυτάνεις, φοιτητικοί σύλλογοι κλπ). Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξει διάθεση συνεργασίας. Σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος θα πρέπει να αυτενεργησει ως εξής: Να τοποθετήσει δύο υπαλλήλους της δημοτικής αστυνομίας σε νυκτερινή βάρδια, οι οποίοι, όταν αντιληφθούν πράξεις βανδαλισμού, να ειδοποιήσουν την αστυνομία η οποία επίσης να παρεμβαίνει άμεσα.

Όλα αυτά προϋποθέτουν προσυννενοηση Δήμου, Πανεπιστημίου και Αστυνομίας. Νομίζω ότι η προσπάθεια που έγινε από την Περιφέρεια να διαφυλαχτεί το κτίριο της πρώην Νομαρχίας δείχνει ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχουν και αποτελέσματα. Αξίζει νομίζω να γίνει μια προσπάθεια.

Ένας Γιαννιώτης»