Ακόμη ψάχνει τον βηματισμό της η νέα Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου

on .

KLADIA SKOYPIDIA ODOS ZINH 23 5 23

Πολύ δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται για τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου η διαχείριση των απορριμμάτων. Η νέα Διοίκηση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων υπό τον δήμαρχο Πρέβεζας Ν. Γεωργάκο ακόμη δεν έχει βρει τον βηματισμό της, όπως αποδείχτηκε και κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα, όπου τέθηκαν επί τάπητος τα καθημερινά διαχειριστικά προβλήματα των Δήμων. Η ανάγκη για καλύτερη ενημέρωση είναι επιτακτική, ειδικά σε μια περίοδο που θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για άλλα είδη αποβλήτων, όπως τα βιοαπόβλητα, αλλά και τα φυτικά από τα διάφορα κλαδέματα και τους καθαρισμούς των οικοπέδων που γίνονται αυτή την περίοδο. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Αντιπρόεδρος του Φορέα Τατιάνα Καλογιάννη επισήμανε την αναγκαιότητα να υπάρξει ενδελεχής ενημέρωση των Δήμων για τις λειτουργίες και τις υποδομές του ΦΟΔΣΑ.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Μάκης Χρυσοστόμου έθεσε ως πρόβλημα το ωράριο λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το οποίο δεν βολεύει τον μεγαλύτερο Δήμο της Ηπείρου. 

Όπως αναφέρεται στο pbnews.gr ο κ. Χρυσοστόμου ρώτησε για τους όρους εργασίας του αναδόχου στο ΣΜΑ, καθώς όπως είπε, ο Δήμος Ιωαννιτών δεν εξυπηρετείται κατά τη μεσημεριανή βάρδια και αναγκάζεται να πηγαίνει τα σκουπίδια στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου. Σύμφωνα με το στέλεχος του ΦΟΔΣΑ Γιάννη Παπαγιάννη, η λειτουργία του ΣΜΑ γίνεται σε δύο βάρδιες, ωστόσο θα καταβληθεί προσπάθεια συνεννόησης με τον ανάδοχο για να λειτουργήσει μια τρίτη βάρδια. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση τέθηκε από τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλο κι άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που προκύπτει με τους καθαρισμούς χόρτων. Τα κλαδέματα και τα ξερά χόρτα μπορεί να τα δεχτεί το εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου, ωστόσο υπάρχει μια διαδικασία δήλωσης προς το κράτος από τους Δήμους και τους πολίτες που πρέπει να τηρηθεί και δυσκολεύει την απευθείας μεταφορά αυτού του υλικού στο εργοστάσιο.

Στο μεταξύ, κατά την χθεσινή συνεδρίαση αποφασίστηκε η παράταση της ισχύουσας σύμβασης με τον ανάδοχο που λειτουργεί τον ΧΥΤΥ Ελληνικού έως τη λήξη των ποσοτήτων (περίπου 28.000 τόνων) με εκτιμώμενη διάρκεια έως το τέλος του χρόνου.

Ως τότε, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Γεωργάκος θα έχει ολοκληρωθεί και η διαγωνιστική διαδικασία για το νέο ανάδοχο.