Η Ομάδα Τέχνης Υφάδι αφήνει το… στίγμα της στα Γιάννενα!

on .

YFADI PARASTASH

• Έντονο το στίγμα της αφήνει το τελευταίο διάστημα η Ομάδα Τέχνης Υφάδι, τόσο η μαθητική όσο και εκείνη των ενηλίκων, στα θεατρικά δρώμενα των Ιωαννίνων. Μετά τις δύο επιτυχημένες παραστάσεις στο Καμπέρειο, οι ενήλικες της ομάδας παρουσιάζουν σήμερα, Παρασκευή, στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. την κωμωδία καταστάσεων «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου». Μέρος των εσόδων της θα διατεθεί σε κοινωφελή σκοπό. 

Με αφορμή την παράσταση, μιλάει στον «Π.Λ.» ο σκηνοθέτης της Νίκος Τζοβάρας, ενώ χθες κάλεσμα στους Γιαννιώτες απηύθυνε σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος της Ομάδας Βόλεϊ «Γιάννενα Α.Σ.» Κώστας Υφαντής. 

Γείτονες και γονείς

Η Θεατρική Ομάδα ενηλίκων Υφάδι αποτελείται από έναν βασικό πυρήνα εννέα – δέκα μελών, οι οποίοι ζουν με την οικογένειά τους στην περιοχή των Αμπελοκήπων. Είναι γείτονες και οι περισσότεροι γονείς παιδιών που φοίτησαν ή φοιτούν ακόμα στο τοπικό 18ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων. Πολλοί απ’ αυτούς, μάλιστα, υπήρξαν ή είναι ακόμα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του.

Κάποια στιγμή το 2019 ο Σύλλογος σκέφτηκε να κάνει κάτι για τους μαθητές της Έκτης Τάξης προκειμένου να έρθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο, να μάθουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν παρέα. Κάλεσαν λοιπόν τον ερασιτέχνη σκηνοθέτη Νίκο Τζοβάρα και έφτιαξαν μία θεατρική ομάδα, η οποία ανέβασε αρκετές παραστάσεις στην πόλη. Μεταξύ άλλων, παρουσίασαν «Το Σκιάχτρο» στο Καμπέρειο Θέατρο, το έργο «Του Κουτρούλη ο γάμος» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, τη «Ματωμένη Αρχόντισσα». Η θεατρική ομάδα έδεσε και συνέχισε την καλλιτεχνική της δράση παρόλο που τα αρχικά μέλη της έφυγαν από το Δημοτικό και πήγαν Γυμνάσιο. Η ομάδα ονομάστηκε Υφάδι. 

Μόνο που… κόλλησαν το μικρόβιο και οι γονείς των παιδιών, οι οποίοι έφτιαξαν τη δική τους θεατρική ομάδα ενηλίκων με την ίδια ονομασία. Έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση τον περασμένο Φεβρουάριο στο Καμπέρειο Θέατρο με την παράσταση «Ο Μίδας έχει αυτιά γαϊδάρου» του Μ. Κορρέ. Κατάμεστη η αίθουσα για δύο συνεχόμενες βραδιές, με την προσέλευση να ξεπερνάει τους 400 θεατές. Τα έσοδα διατέθηκαν για τους σκοπούς του παραρτήματος Ιωαννίνων του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».

«Έγινε πραγματικά το αδιαχώρητο στο Καμπέρειο, δεν περιμέναμε τέτοια αθρόα προσέλευση θεατών, τέτοια ανταπόκριση. Βοηθάει πολύ ο ανθρώπινος παράγοντας. Τα παιδιά από το Υφάδι το έκαναν με πολλή αγάπη και μέσω της πρωτοβουλίας τους αυτής η ΄Φλόγα’ απέκτησε και νέους φίλους που τη στηρίζουν», τονίζει η υπεύθυνη της «Φλόγας» Ιωαννίνων Ευανθία Καρρά.  

Για τον Αγ. Νικόλαο…

Η επιτυχία των δύο αυτών παραστάσεων και αφού τα μέλη της ομάδας Υφάδι πήραν το «βάπτισμα του πυρός», οδήγησε στην απόφαση να επαναλάβουν το εγχείρημα, αυτή τη φορά σε ανοιχτό χώρο, στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ.. 

Παράτολμο το εγχείρημα, ειδικά όσον αφορά τον καιρό που στα Γιάννενα είναι απρόβλεπτος. Αν πετύχει η πρωτοβουλία, ένα σημαντικό μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των συσσιτίων της ενορίας του Αγίου Νικολάου Κοπάνων.

«Τέτοιες καλές πράξεις όπως αυτή που θα κάνουν τα παιδιά της θεατρικής ομάδας πιάνουν τόπο. Ευτυχώς έχει ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος, ιδιαίτερα οι πιο νέοι άνθρωποι και μας βοηθούν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια που κάνουμε», τονίζει ο προϊστάμενος του Αγ. Νικολάου π. Αποστόλης Σίλης. 

Η ενορία μαγειρεύει και διανέμει σήμερα, σε καθημερινή βάση, συσσίτια σε σχεδόν 100 άπορους συμπολίτες μας. «Δεν σταματάμε ποτέ, ούτε Σαββατοκύριακα, ούτε αργίες και γιορτές. Δίνουμε γεύματα 365 μέρες τον χρόνο γιατί υπάρχουν συνάνθρωποι που έχουν ανάγκη», τονίζει με έμφαση ο π. Αποστόλης. 

Ο σκηνοθέτης

Μιλώντας στον «Π.Λ.» με αφορμή τη σημερινή παράσταση στην Ε.Η.Μ., ο σκηνοθέτης της ομάδας και του έργου «Ο Μίδα έχει αυτιά γαϊδάρου» Νίκος Τζοβάρας τονίζει για την προσπάθεια που κάνει το Υφάδι: «Δεν έχουμε επαγγελματική υπόσταση. Ερασιτέχνες είμαστε και ονομάσαμε την ομάδα Υφάδι γιατί έπρεπε με κάποιον τρόπο να συστηθούμε στον κόσμο. Το Υφάδι είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Υπάρχει μία σταθερή ομάδα, ένας πυρήνας, όμως δεν είναι στεγανή. Κάποιοι φεύγουν κατά καιρούς, κάποιοι άλλοι προστίθενται». 

Για τη δημιουργία της ομάδας τονίζει πως «υπάρχει διάθεση έκφρασης σε επίπεδο ερασιτεχνικό. Αυτό αφουγκραστήκαμε και η ομάδα έδωσε την ευκαιρία σε ανθρώπους που δεν είχαν ξαναασχοληθεί στη ζωή τους με το θέατρο να εμπλακούν σ’ αυτό» και προσθέτει: «Αυτό που κάνουμε είναι μεν ερασιτεχνικό, αλλά το κάνουμε με επαγγελματικό τρόπο. Όλα είναι προσεγμένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια».

Και ο Γ.Α.Σ. Βόλεϊ

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες με αφορμή τη σημερινή παράσταση, πέρα από τον σκηνοθέτη της, μίλησε και ο Κώστας Υφαντής, υπεύθυνος του Τμήματος Ανδρών της Ομάδας Βόλεϊ «Γιάννενα Α.Σ.», σε συνεργασία με την οποία ανεβαίνει το έργο. 

Ο κ. Υφαντής τόνισε πως το σωματείο γιορτάζει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του και η εκδήλωση αποτελεί κάτι σαν γιορτή για τα γενέθλιά του, προσθέτοντας πως «πέρα από τον αθλητισμό καλό είναι να προάγουμε και την πολιτιστική δράση. Εμείς στον Γ.Α.Σ. Βόλεϊ ετοιμάζουμε καλούς αθλητές, αλλά θέλουμε να έχουμε και χρήσιμους αυριανούς πολίτες, κάτι που προσπαθούμε να πετύχουμε και μέσω του θεάτρου και της μουσικής».

Παράλληλα, απηύθυνε κάλεσμα στους Γιαννιώτες να ανέβουν σήμερα στο υπαίθριο Θέατρο της Ε.Η.Μ. προκειμένου να απολαύσουν μία θεατρική παράσταση υψηλής ποιότητας με χαμηλό για τα δεδομένα της εποχής μας αντίτιμ