Με… άδεια παγκάρια οι ναοί στα χωριά όλης της Ηπείρου!

on .

PAGKARI KLOPH

Αυξημένες είναι οι κλοπές και οι απόπειρες κλοπών στα παγκάρια ναών, αλλά τα... αποτελέσματα είναι στις μέρες μας ανύπαρκτα ως πολύ περιορισμένα, αφού οι επιτήδειοι βρίσκουν λίγα ή περισσότερες φορές καθόλου χρήματα!

Πρόσφατο σχετικό γεγονός η ταυτοποίηση από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας ενός ζευγαριού, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή και απόπειρα κλοπής. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι διέρρηξαν δύο ναούς σε διαφορετικά χωριά της Άρτας, αφαιρώντας στην μία περίπτωση από αυτές μικρό χρηματικό ποσό από το παγκάρι. 

Να σημειωθεί ότι κατά κανόνα τα κίνητρα των κλοπών σε ναούς είναι οικονομικά, είτε πρόκειται για αφαίρεση ποσών από τα παγκάρια είτε για αρπαγή εκκλησιαστικών κειμηλίων, όπως εικόνες, ιερατικά άμφια, ευαγγέλια κλπ.. 

Βολική προσέγγιση

Κάποιοι ισχυρίζονται πως «δεν είναι αμαρτία όταν κακομοίρηδες κλέβουν τα παγκάρια, για ένα κομμάτι ψωμί». Αυτό είναι μια βολική προσέγγιση. Και φυσικά είναι αμαρτία ότι δεν προέρχεται από το μόχθο ή την οικειοθελή προσφορά του άλλου. Όσοι επιδίδονται σε τέτοιες ενέργειες παραβλέπουν ή αγνοούν ότι η πίστη είναι αξία και μάλιστα σταθερή του ανθρώπινου βίου, που ποτέ δεν έλειψε ούτε θα λείψει με διάφορες μορφές.

Το φαινόμενο της κλοπής των παγκαριών των ναών, πέρα από το παράνομο της πράξης, συνιστά και βεβήλωση των ιερών χώρων. Στην κοινωνία μας, αντί να έχουμε περιστολή των ηθικών παρεκτροπών, παρατηρούμε αύξηση και μεγέθυνση. Γι’ αυτό και περισσότερο από κάθε άλλη φορά σήμερα έχουμε ανάγκη να ακολουθήσουμε το δρόμο της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της αρετής.

π. ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΟΣ