Εκδηλώσεις σε όλη την Ήπειρο για την Ημέρα Περιβάλλοντος

on .

PEZOPORIA BOYNO FYSH

• Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ήταν η χθεσινή και γιορτάστηκε με δράσεις τόσο στα Γιάννενα όσο και σε ολόκληρη την Ήπειρο, στο πλαίσιο των οποίων στάλθηκε μήνυμα προστασίας και διατήρησης της φύσης ως ενός από τα πιο πολύτιμα αγαθά για τον άνθρωπο. 

Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας κάνει αναφορά στη λίμνη Παμβώτιδα, τα μοναδικά οικοσυστήματα της περιοχής, αλλά και τους δημόσιους χώρους της που, όπως τονίζει, «αποτελούν θησαυρούς που πρέπει να διατηρήσουμε, να προστατεύσουμε αλλά και να τους εμπλουτίσουμε για τις μελλοντικές γενιές».

Παράλληλα, απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους κατοίκους της πόλης ατομικά και συλλογικά να συμμετάσχουν σε δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα, ο κ. Μπέγκας αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί η βράβευση των σχολείων που έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανακύκλωσης followgreen. Επίσης, μαθητές της πόλης θα συμμετάσχουν σε δεντροφύτευση σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρασίνου, ενώ ζητάει από τους πολίτες το επόμενο διάστημα, να στείλουν στον Δήμο τις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζουν στα νοικοκυριά τους, ώστε να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό λεύκωμα, με τη δική τους συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, ο Δήμαρχος κάνει γνωστό ότι το Σάββατο, 15 Ιουνίου, το πρωί, θα γίνει ένα πικ νικ στο πάρκο Λιθαρίτσια, για τα μικρά παιδιά της πόλης. «Θα είναι μια μέρα γιορτής, στη λήξη του σχολικού έτους, όπου όλοι μαζί θα απολαύσουμε το φυσικό περιβάλλον, ξεκινώντας έτσι μια σειρά δράσεων που θα μας φέρουν πιο κοντά στους πολύτιμους δημόσιους χώρους μας», τονίζει.

 Ανακοινώσεις - μηνύματα 

- Σε ανακοίνωσή της για τη χθεσινή Ημέρα Περιβάλλοντος η Νέα Αριστερά Ιωαννίνων τονίζει, μεταξύ άλλων, πως «οι επιπτώσεις από τις καθοδηγούμενες από το κέρδος πράξεις μας, μπορούν να μετριαστούν, σε πλήθος, αλληλένδετων, πεδίων. Στην απώλεια Βιοποικιλότητας, με τον περιορισμό της εξάπλωσής μας όλο και περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον σε αναζήτηση νέων πηγών για εξορύξεις και νέων γαιών για καλλιέργειες. Με τον δραστικό περιορισμό των αγροχημικών. Με περιορισμό της κατάληψης γης αποκαθιστώντας υποβαθμισμένες φυσικές περιοχές. Με προστατευόμενες περιοχές χωρίς «εκπτώσεις» προς όφελος λίγων και οικονομικά κυρίαρχων, με δημοκρατία και συμπερίληψη στη διοίκησή τους. Με μείωση των αποβλήτων. Στην παραγωγή ενέργειας με την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη σταθερή εναντίωση στα πυρηνικά…».

- Ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας τονίζει σε μήνυμά του πως «η Ήπειρος με την πλούσια φυσική, ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά οφείλει να είναι πρωτοπόρος στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα και την προστασία του περιβάλλοντος. Η περιφερειακή αρχή αντ΄ αυτού είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα για την καταστροφή του μοναδικού φυσικού πλούτου της Ηπείρου. Δίκη μας προτεραιότητα η ευθύνη μας στην προστασία του. Τα συμπεράσματα δικά σας...».

-Σε δήλωσή του ο Τάσος Τόκας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα δάση οδηγούνται στην πλήρη εμπορευματοποίηση, εκμετάλλευση, υποβάθμιση και καταστροφή με σκοπό το κέρδος. Γι’ αυτό άλλωστε είναι πλήρως απαξιωμένες οι υπηρεσίες για την προστασία των δασών όπως το δασαρχείο Ιωαννίνων, ένα νομό κυρίως ορεινό με μεγάλη δασοκάλυψη, όπου υπηρετούν ελάχιστοι δασεργάτες και δασοφύλακες». 

Ποικίλες δράσεις

Με περισσότερες από σαράντα εκδηλώσεις του ΟΦΥΠΕΚΑ σε όλη τη Ελλάδα, από την Ήπειρο και τις Πρέσπες ως τη Ροδόπη και τον Έβρο, γιορτάζεται αυτές τις ημέρες η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ξεναγήσεις και πεζοπορίες στη φύση, ενημέρωση στα Κέντρα Πληροφόρησης, δραστηριότητες και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αλλά και ενημερωτικές ημερίδες.

Όσον αφορά στην περιοχή μας, χθες η Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου υποδέχθηκε τους μαθητές της  Γ’ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μαρμάρων, οι οποίοι ενημερώθηκαν στο Κέντρο Πληροφόρησης Ασπραγγέλων για την προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν εκδρομή ερμηνείας περιβάλλοντος. Σήμερα, Πέμπτη, το πρωί, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση για μαθητές, σε συνεργασία με την Κεντρική Βιβλιοθήκη Κόνιτσας. Στην εκδήλωση, θα συμμετέχουν μαθητές της Β’, Γ’ και Δ’ τάξης του 2 ου  Δημοτικού Σχολείου Κόνιτσας. Στο πλαίσιό της θα γίνει ενημέρωση για την προστατευόμενη περιοχή και τα σπάνια και απειλούμενα είδη πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, αφήγηση παραμυθιού, εργαστήρι χειροτεχνίας και ζωγραφικής.

Το ερχόμενο Σάββατο, πάλι, η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου θα δώσει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ζήσουν μία εμπειρία ζωής, διασχίζοντας τον ποταμό Άραχθο. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ενημερωτική παρουσίαση για την προστατευόμενη περιοχή στο Κέντρο Ενημέρωσης του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, στην Άγναντα, ενώ στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων Via Natura, στα Φράστα, και από εκεί στη Γέφυρα της Πολιτσάς, από όπου θα ξεκινήσει το ράφτινγκ. Στο τέλος οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν τις τοπικές παραδοσιακές ηπειρώτικες πίττες.

Το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου γιόρτασε και χθες την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις στο Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Ράμιας, καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο Κυψέλης Άρτας.