Γιατί το Έπος του ‘40 πρέπει να γιορτάζεται στο Πωγώνι

on .

KALPAKI OXI ELLHNIKH SHMAIA

• Στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου να ζητήσει την καθιέρωση του επίσημου εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην περιοχή αναφέρεται ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Γραφείο Τύπου του. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής που παίρνει πλέον και επίσημη μορφή. Μάλιστα είχε κατατεθεί και στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την παρουσία του στα «Καλπάκια» του 2022.

«Από την ανάγνωση των ιστορικών αναφορών για τις σφοδρές μάχες που διεξήχθησαν (στον πόλεμο του ΄40 – 41), την ηρωική αντίσταση του στρατού μας και κυρίως από την αναφορά των τοποθεσιών όπου εξελίχθηκαν  (Γκραμπάλα, Ελαία, Νεγράδες, Μονή Βελλάς,  Βροντισμένη,  Παρακάλαμος, λόφος Σιάστη,  Παρακάλαμος) καθίσταται φανερό  ότι η δική μας περιοχή, που σήμερα λέγεται Δήμος Πωγωνίου,  δέχτηκε όλο το βάρος της επίθεσης και εδώ υπήρξε η ισχυρή αντίσταση,  η απομάκρυνση και η αντεπίθεση. Αν σε αυτά προσθέσουμε την ολόψυχη στήριξη του συνόλου των κατοίκων και κυρίως  την ηρωική βοήθεια των γυναικών που κουβαλούσαν τα πολεμοφόρια στην πλάτη τους, αβίαστα καταλήγουμε στο συμπέρασμα της μεγάλης ιστορικότητας της περιοχής μας και του δικαιώματος να γιορτάζουμε την Επέτειο του Έπους του ‘40 ως κατάκτηση του Έθνους,  αλλά με βασικό επίκεντρο του εθνικού εορτασμού το Καλπάκι», υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων στην απόφαση του Δημοτ. Συμβουλίου.

Όπως γίνεται γνωστό, η απόφαση θα προωθηθεί στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό, σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους επίσημους φορείς,  σε όλους τους Συλλόγους Ηπειρωτών της Ελλάδας,  τις Ενώσεις και την Πανηπειρωτική Ομοσπονδία καθώς και σε όλους τους συλλόγους της ομογένειας του εξωτερικού με την παράκληση να λάβουν και αυτοί με τη σειρά τους απόφαση στήριξης του αιτήματος.