Πρόταση ύψους 11,5 εκ. ευρώ για τα Επείγοντα του Π.Γ.Ν.Ι.!

on .

PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO EPEIGONTA

Απολύτως αναγκαία είναι η επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, το οποίο δέχεται καθημερινά σημαντικό αριθμό ασθενών, αναγκάζεται όμως να λειτουργεί με διάσπαρτες υπηρεσίας στο Π.Γ.Ν.Ι., κάποιες εκ των οποίων μέσα σε κοντέινερ. 

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής την απαιτούμενη… προθυμία προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο αναβάθμισης του ΤΕΠ, για το οποίο το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει υποβάλλει πλήρη πρόταση ήδη από τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με αυτή, ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 11,5 εκατ. ευρώ. Η μελέτη της Διοίκησης του Π.Γ.Ν.Ι. περιλαμβάνει την κατασκευή νέου ισόγειου κτιρίου για τα Επείγοντα εμβαδού 1.466 τ.μ., υπόγειο χώρο επιφάνειας 1.395 τ.μ. για την εγκατάσταση λεβητοστασίου, μηχανοστασίων, βοηθητικών χώρων, αποδυτηρίων κλπ., αναδιαρρύθμιση του υφιστάμενου ΤΕΠ, αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και εκτέλεση έργων οδοποιΐας.

Η απάντηση Γεωργιάδη

Το έγγραφο με την ολοκληρωμένη πρόταση για τα Επείγοντα του Π.Γ.Ν.Ι. κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη ως απάντηση σε σχετική ερώτηση που είχε υποβάλλει ο βουλευτής  Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Γιάννης Τσίμαρης.

Στην απάντηση αναφέρεται ότι αρχικά η ένταξη του έργου επέκτασης του Τμήματος Επειγόντων του Π.Γ.Ν.Ι. με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ (άνευ Φ.Π.Α.) και με κωδικό ένταξης MIS 5161172, ήταν πρόταση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας από τον Μάιο 2022.

Ακολούθησε νέα αλληλογραφία και σε απάντηση εγγράφου της Διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ιονίων νήσων, Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδος, με το οποίο ρωτήθηκε και πάλι το Νοσοκομείο εάν είναι σύμφωνο για την περαιτέρω ωρίμανση του συγκεκριμένου έργου, με τον προϋπολογισμό των 1,7 εκατ. ευρώ, το Π.Γ.Ν.Ι. υπέβαλε τον περασμένο Σεπτέμβριο νέα πρόταση, με προϋπολογισμό 11.5 εκατ. ευρώ για ολοκληρωμένη αναβάθμιση του ΤΕΠ. 

Ουδέν… νεότερο!

Ο Υπουργός Υγείας στην απάντησή του προς τον Ι. Τσίμαρη δεν διευκρινίζει τι προτίθεται τελικά να κάνει με τα Επείγοντα του μεγαλύτερου νοσηλευτικού ιδρύματος της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Αν δηλαδή εντάξει το έργο επέκτασής του σε κάποιο πρόγραμμα ή το παραπέμψει στο… μέλλον. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμία από τις προτάσεις της Διοίκησης του Π.Γ.Ν.Ι., ούτε η αρχική των 1,7 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση των ΤΕΠ, ούτε η ολοκληρωμένη πρόταση για πλήρη αναβάθμισή τους έχουν πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Πάντως, μία απλή συντήρηση δεν αρκεί για τα Επείγοντα, αφού η δουλειά που επωμίζονται απαιτεί μεγαλύτερες και σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις.