«Ψαλίδι» για επανένταξη του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας!

on .

KAXRIMANHS 12 1 24

«Πιστεύουμε απόλυτα στη χρησιμότητα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας. Είναι ένα έργο που θα προσελκύσει μεγάλες εταιρίες του τεχνολογικού κλάδου, ένα έργο που αφορά την πόλη, την Ήπειρο, τους νέους μας, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων», τόνισε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε με βασικό θέμα το μέλλον του Πάρκου, έπειτα και από τη συνάντηση που είχε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα με τον αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάση, ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό ότι το έργο θα επανενταχθεί στο Ταμείο για χρηματοδότηση. Για να πετύχει το εγχείρημα, η Περιφέρεια εμφανίζεται αποφασισμένη να ανταποκριθεί στην προϋπόθεση που τέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο, η οποία αφορά στη μείωση του προϋπολογισμού του Πάρκου. 

Μείον 10 εκατ. ευρώ…

Όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης, το κόστος του έργου θα μειωθεί κατά 10 εκατ. ευρώ, πέφτοντας από τα 40 στα 30 εκατ. ευρώ, χωρίς τον ΦΠΑ, με στόχο να διασφαλιστεί η συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, η ΕΤΕΠ θα συνεισφέρει 7,5 εκατ. ευρώ αντί των 10 που προγραμματίζονταν αρχικά, άλλα 7,5 εκατ. θα προκύψουν μέσω δανεισμού από τράπεζες και συγκεκριμένα από την Τράπεζα Ηπείρου και την Attica, ενώ τα υπόλοιπα 15 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης. 

Για τη μείωση του κόστους του έργου ο κ. Καχριμάνης είπε ότι «θα κάνουμε όλα τα τετραγωνικά μέτρα που είχαμε προβλέψει από την αρχή, όμως δεν θα γίνουν τα φωτοβολταϊκά και οι γεννήτριες για τα οποία είχαμε κάνει σχεδιασμό, αφήνοντας όμως έτοιμη υποδομή, ενώ στον αύλειο χώρο θα γίνουν μόνο τα απαραίτητα και θα αναζητήσουμε αλλού χρηματοδότηση γι’ αυτά». Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα του έργου, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025. 

«Δεν γνωρίζαμε…»

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε παράλληλα χθες ότι ουδέποτε τέθηκε στην Περιφέρεια θέμα απένταξης του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας από το Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας ότι το μόνο που παρέλαβε ήταν μία επιστολή τον περασμένο Ιούλιο από το αρμόδιο υπουργείο που ζητούσε να κοιτάξουν το θέμα της χρηματοδότησης του έργου. «Μετά τα δημοσιεύματα αρχίσαμε αγώνα για να διαπιστώσουμε τους λόγους της απένταξης, επειδή πιστεύουμε απόλυτα στη χρησιμότητα του έργου», διαβεβαίωσε. Παράλληλα, ερωτηθείς για το αν η Περιφέρεια και ο ίδιος προσωπικά έχουν κάνει λάθη στο τρόπο που σχεδίασαν και προωθούν το έργο, απάντησε πως «η Περιφέρεια τα έκανε για το συμφέρον του τόπου και τα έκανε όλα σωστά», ενώ μίλησε και για εμπόδια που μπήκαν στην προσπάθεια αυτή, σημειώνοντας πως «σε όλα τα στάδια αν δε είχαμε κάποιους πολύ υψηλότερους από εμάς δεν θα γίνονταν τίποτε».

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε με έμφαση: «Είμαστε σε πολύ καλό σημείο για την επανένταξη του Πάρκου. Ας μην βιάζονται ορισμένοι να βγάλουν συμπεράσματα. Αγώνας γίνεται, δεν θα σταματήσουμε αν δεν φτάσουμε σε αίσιο αποτέλεσμα».