«Θέλουμε και τέταρτο Τμήμα στην Πολυτεχνική Σχολή…»!

on .

POLYTEXNIKH IOANNINA PINAKIDA

 Ανοιχτό παράθυρο για τη διεκδίκηση μίας ολοκληρωμένης και ισχυρής Πολυτεχνικής Σχολής που θα λειτουργεί στους κόλπους ενός επίσης ισχυρού Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, άφησε χθες η Πρύτανης του ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ηπείρου Άννα Μπατιστάτου.

Για να γίνει αυτό, θα πρέπει η Σχολή να αποκτήσει και τέταρτο Τμήμα, το οποίο απώλεσε πρόσφατα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καταργηθεί το Μηχανολόγων Μηχανικών, το οποίο λειτουργούσε σε διοικητικό επίπεδο με προσωρινή Συνέλευση. Μαζί του καταργήθηκαν και τα Τμήματα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας και Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας. Τμήματα τα οποία είχαν ιδρυθεί με τον περίφημο νόμο Γαβρόγλου το 2018.

«Θέλουμε το Τμήμα…»

Ερωτηθείσα στο περιθώριο της χθεσινής τελετής για τα 50 χρόνια από την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και με αφορμή το γεγονός ότι σ’ αυτήν συμμετείχε και κατέθεσε στεφάνι ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής Ιωαννίνων Βασίλειος Δημακόπουλος, η κ. Μπατιστάτου τόνισε χαρακτηριστικά τα εξής: «Ήδη έχουμε μία ισχυρή Πολυτεχνική Σχολή την οποία στηρίζουμε διαχρονικά και έχει τρία Τμήματα. Περιμένουμε και το τέταρτο Τμήμα το οποίο, όπως είναι γνωστό, βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας. Έχουμε ήδη διαμαρτυρηθεί στο υπουργείο παιδείας για την κατάργησή του και εμείς ως Συμβούλιο Διοίκησης και η Πολυτεχνική Σχολή».

Η Πρύτανης διαβεβαίωσε ότι η Διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα συνεχίσει τον αγώνα, λέγοντας πως «θα επανέλθουμε με έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο, για μία ισχυρή Πολυτεχνική Σχολή». Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός για το Πανεπιστήμιο και την Πολυτεχνική θα ανακοινωθεί στις αρχές του νέου χρόνου.

Κατάργηση - αντιδράσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Πρύτανης και τo Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχαν εκφράσει πριν μερικές ημέρες τη «θεσμική», τους λύπη για την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, σχετικά με την κατάργηση των τριών υπό αναστολή Τμημάτων του Ιδρύματος της Ηπείρου, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν υπήρξε από το υπουργείο καμία ενημέρωση και διαβούλευση σχετικά με το ζήτημα».

Παράλληλα, έκαναν λόγο για τον στόχο που έχουν θέσει αναφορικά με τη «βιώσιμη ανάπτυξη» του Πανεπιστημίου, η οποία, όπως επισήμαιναν θα είναι καλά προμελετημένη και αντίστοιχα σχεδιασμένη και θα αφορά σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου. Έκαναν δε ιδιαίτερη μνεία στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών της Πολυτεχνικής. 

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής και της προσωρινής Συνέλευσης του καταργηθέντος Τμήματος που σε ψήφισμά τους έκαναν λόγο για «κατάφωρη αδικία», εκφράζοντας τη λύπη τους για το γεγονός ότι το όραμα για μια ολοκληρωμένη Πολυτεχνική, που θα αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης για ολόκληρο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεν το συμμερίζονται όλοι. Παράλληλα, η Κοσμητεία ξεκαθάριζε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών κάνοντας επίσης λόγο για τον στόχο το Πανεπιστήμιο να καταστεί δυνατό και βιώσιμο.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ