Τον διακεκριμένο Γιαννιώτη μηχανικό Παν. Παπανικόλα τιμά το ΤΕΕ Ηπείρου

on .

PAPANIKOLAS PANAGIOTHS TEE

• Τιμητική εκδήλωση για έναν διακεκριμένο πολιτικό μηχανικό, τον Παναγιώτη Παπανικόλα, που συνέδεσε το όνομά του με την εκτέλεση σημαντικών έργων της χώρας όπως η Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, η Ολυμπία Οδός κ.α. διοργανώνει το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ως ένδειξη αναγνώρισης στη συνολική του προσφορά.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να του αποδοθεί η δέουσα τιμή και ταυτόχρονα με πρότυπο την πορεία του, να τονιστεί ο κρίσιμος ρόλος των Μηχανικών στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Η τιμητική εκδήλωση θα λάβει χώρα την ερχόμενη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, στην οδό Αραβαντινού 6-8. 

Το πρόγραμμα…

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο ΤΕΕ/ΤΗ Γιάννη Τσίγκρο, τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου, τον Ομότιμο Καθηγητή Θεοδόση Τάσιο και τον Αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεόδωρο Ματίκα. Θα γίνει η βράβευση από τον Πρόεδρο της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΗ στον Παναγιώτη Παπανικόλα και θα ακολουθήσει ομιλία από τον τιμώμενο με το επίκαιρο θέμα:  Συντήρηση Γεφυρών: Το Παράδειγμα της Γέφυρας Ρίου Αντιρρίου.

Το προφίλ του Π. Παπανικόλα…

Γεννήθηκε στο Λουμπουμπάσι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κογκό το 1963 και το 1974 η οικογένειά του επαναπατρίστηκε στα Γιάννενα. Το 1987 έλαβε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το 1990 μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Δομοστατική Μηχανική από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά και το 1995 το διδακτορικό του στη Δομοστατική Μηχανική με ειδίκευση στη γεφυροποιία (Διπλωματική Εργασία: Κόπωση καλωδίων καλωδιωτών γεφυρών).

Τον Ιούλιο 1998 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, αλλά αρνήθηκε τη θέση, καθώς εκείνη την περίοδο επέλεξε να αναλάβει τεχνικός διευθυντής και διευθυντής μελετών για τη μελέτη και κατασκευή της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Το 2004 ανέλαβε προϊστάμενος μηχανικός στο Περιφερειακό Γραφείο Ιωαννίνων του έργου της Εγνατίας Οδού και από το 2009 έως σήμερα είναι διευθυντής της Vinci Concessions Hellas Μ.ΕΠΕ και πρόεδρος της εταιρίας «Γέφυρα Α.Ε.», ενώ από το 2014 κατέχει τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας «Ολυμπία Οδός Α.Ε.». 

Τέλος, κατά την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο δρ. Παναγιώτης Παπανικόλας έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, με πιο πρόσφατο το Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων το 2006 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σκυροδέματος (FIB). Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει απονέμοντάς του τη βαθμίδα του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας.