Comp 1

Στον… αέρα τα πρόστιμα κατά τον Περιφερειάρχη Ηπείρου

on .

PERIFEREIA HPEIROY

• Σε μια σειρά ερωτήσεων για διάφορα θέματα που είχαν καταθέσει παρατάξεις της Αντιπολίτευσης («Κοινό των Ηπειρωτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»), απάντησε κατά το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης. 

Σχετικά με τα πρόστιμα, ύψους 5 εκατ. ευρώ για τέσσερις περιπτώσεις (Λούρος, Εργοστάσιο Απορριμμάτων, Δημοσιονομική Διόρθωση, ΒΙΟΠΑΘΕ) που έθεσε η παράταξη Ζάψα, κατά τον Περιφερειάρχη είναι στον… αέρα, αφού όπως είπε «κανένα ποσό δεν είναι απαιτητό»! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα πρόστιμα αυτά δεν υφίστανται.

Για τον Λούρο…

Σχετικά με το πρόστιμο, ύψους 180.000 ευρώ που αποφάσισαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, ο Αλ. Καχριμάνης ανέφερε ότι δεν έχει επιβληθεί κανένα πρόστιμο στην Περιφέρεια. 

«Εισήγηση μόνο υπάρχει για επιβολή, για την οποία μάλιστα σύμφωνα με τον νόμο απαιτείται εξειδίκευση με Υπουργική Απόφαση. Η Υπουργική Απόφαση, η οποία δεν έχει εκδοθεί ακόμα, όπως είναι γνωστό σε όλους, ελέγχεται για την νομιμότητά της από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές σε τρεις βαθμούς δικαιοδοσίας: Διοικητικό Πρωτοδικείο, Διοικητικό Εφετείο, Συμβούλιο της Επικρατείας)», ανέφερε, αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τις επόμενες κινήσεις του. Και σημείωσε ότι η Περιφερειακή Αρχή εμμένει στις θέσεις της για τα αίτια που προκάλεσαν το φαινόμενο. 

Για το Εργοστάσιο Απορριμμάτων

Σχετικά με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που επιδίκασε το ποσό των 3,3 εκατ. ευρώ στην «Αειφορική Ηπείρου», ο Περιφερειάρχης ουσιαστικά πέταξε το… μπαλάκι στον ΦΟΔΣΑ, μιας και η διαχείριση των απορριμμάτων έχει περάσει πλέον στην δικαιοδοσία του.

«…Όταν υπεισήλθε ο ΦοΔΣΑ στην σύμβαση, με έγγραφό του προς την Περιφέρεια που κοινοποίησε και προς τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ και τον Γενικό Γραμματέα Αποβλήτων ζήτησε να χειριστεί την υπόθεση η νομική σύμβουλος της Περιφέρειας, πλην αυτή αρνήθηκε να την χειριστεί για τον ΦοΔΣΑ για τους λόγους που αναφέρει σε έγγραφό της. Έκτοτε ουδεμία ενημέρωση έχει η Περιφέρεια για την έκβαση της δίκης. Ό,τι ξέρετε εσείς, ξέρω κι εγώ. Από τον Τύπο ενημερωθήκαμε ότι έχει εκδοθεί απόφαση από το καλοκαίρι σε βάρος του ΦοΔΣΑ», ανέφερε μεταξύ άλλων, και κάλεσε τον ΦΟΔΣΑ να προσφύγει στον Άρειο Πάγο για να προασπίσει τα συμφέροντα των Ηπειρωτών. 

 

ΒΙΟΠΑΘΕ - ΕΔΕΛ

Σχετικά με τις εκκρεμότητες του ΒΙΟΠΑΘΕ ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι «υπάρχει εισήγηση για επιστροφή προκαταβολής ποσού 330.436,54 ευρώ που, απ’ ό,τι με ενημερώνουν οι υπηρεσίες, είναι υπόλοιπο δεύτερης δόσης από το ΠΔΕ έτους 2002 και όχι επιδότηση έτους 2018. Η εκκρεμότητα της εισήγησης αυτής προκάλεσε το κώλυμα για την εκταμίευση των δόσεων από το ΠΔΕ ετών 2007 και 2008 που οδήγησε στην τραπεζική δανειοδότηση. Το δάνειο αναμένεται να εξυπηρετηθεί με την εκταμίευση των δόσεων από το ΠΔΕ ετών 2007 και 2008, ενώ η επιστροφή της προκαταβολής από την δεύτερη δόση του ΠΔΕ έτους 2002 έχει ήδη υποπέσει στην προβλεπόμενη από τον Κώδικα Δημοσίου Λογιστικού παραγραφή».

Όσον αφορά την απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης ποσού 1.278.338,21 ευρώ, όπως ανέφερε, επιβλήθηκε χωρίς ανάκτηση οποιουδήποτε ποσού, προσθέτοντας ότι «η Περιφέρεια έχει ήδη καταθέσει εμπρόθεσμα έφεση ενώπιον του αρμοδίου σχηματισμού του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την πλήρη εξαφάνιση της απόφασης».

Για τη Λίμνη Παμβώτιδα

Κατά το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο ο Περιφερειάρχης κλήθηκε να απαντήσει και για άλλα σοβαρά θέματα που έθεσε η αντιπολίτευση. 

Στην ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη λίμνη Παμβώτιδα ο Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε ότι η κατάστασή της, «χάρη και στα έργα και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου», έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια! Όπως μεταξύ άλλων, ανέφερε «η αποκατάσταση της αμφίδρομης κυκλοφορίας των νερών στις καταβόθρες του Μιτσικελίου, έχει συμβάλει σε βάθος χρόνου στη βελτίωση της λίμνης τους καλοκαιρινούς μήνες. Η λειτουργία των νέων αρδευτικών δικτύων, μείωσε  την απόληψη νερού για άρδευση και παράλληλα μείωσε την εισροή νιτρικών - φωσφορικών στοιχείων, που θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια την κατάσταση ως προς τον ευτροφισμό της λίμνης. Η λειτουργία των πτηνοτροφείων στο λεκανοπέδιο γίνεται με καλύτερους όρους…».

Για τον ποταμό Αρέθωνα

Η δεύτερη ερώτηση της ΛΑ.ΣΥ. αφορούσε την απόληψη υλικού, από τον ποταμό Αρέθωνα της Π.Ε. Πρέβεζας, στο πλαίσιο καθαρισμού του από φερτά υλικά και το οποίο χρησιμοποιήθηκε για το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Αρχαίας Νικόπολης. «Η εταιρία αποζημιώθηκε μόνο για τον καθαρισμό, ενώ το υλικό που κρίθηκε κατάλληλο, χρησιμοποιείται άνευ ανταλλάγματος στο έργο της παράκαμψης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να είχε αγοραστεί και να επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του έργου, το Δημόσιο δηλαδή. Η σύμβαση που είχε  υπογραφεί με τον ανάδοχο του καθαρισμού του υδατορέματος, προβλέπει ως ανώτατη ποσότητα απόληψης τα 4.000 κυβικά μέτρα», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Άλλα θέματα 

Ο Περιφερειάρχης απάντησε και σε δύο ακόμη επερωτήσεις που είχε καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορούσαν τη γέφυρα Αρίστης και το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας.

● Για τη γέφυρα Αρίστης ανέφερε ότι για τη στατικότητά της η Περιφέρεια είχε αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε εξειδικευμένη μελετητική εταιρεία και στη συνέχεια – βάσει των υποδείξεών της- προχώρησε σε ενίσχυσή της με καινούργια μεταλλικά στοιχεία και έκανε λόγο για ταξικές αντιδράσεις. «…Πρόκειται για  ιδεολογική αντιμετώπιση ενός πολίτη που κατασκεύασε σπίτι στο Πάπιγκο. Είναι εφοπλιστής, άρα είναι εχθρός μας», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του. 

● Για το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας ο Περιφερειάρχης, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έδωσε άδεια Πρακτορείου – Εκδοτηρίου βάσει των διατάξεων που ισχύουν με νόμο του 2001 και Υπουργική Απόφαση του 2003.