Προς δημοπράτηση το κτίριο του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής!

on .

BIOIATRIKH

• Προχωρά από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας η διαδικασία δημοπράτησης του κτιριακού συγκροτήματος στα Γιάννενα, το οποίο θα αποτελέσει τη νέα στέγη του τοπικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών.

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 12,5 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο Σουφαρί Σεράι, εντάσσεται στο πλαίσιο μίας συνολικότερης επένδυσης του ΙΤΕ που «απλώνεται» σε πέντε πόλεις ανά την Ελλάδα

Η υποδομή Έρευνας και Καινοτομίας, η οποία θα κατασκευαστεί στα Γιάννενα και συγκεκριμένα στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης όπου βρίσκεται και σήμερα το ΙΒΕ, είναι συνολικού εμβαδού 4.921,65 τ.μ. και θα περιλαμβάνει διώροφο κτίριο με υπόγειο, το οποίο θα στεγάσει ερευνητικά εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων, και εργασιακούς χώρους.

Ο διαγωνισμός για το υποέργο των Ιωαννίνων προκηρύχθηκε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Οκτωβρίου και σε εθνικό επίπεδο στις 31 Οκτωβρίου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η 11η Δεκεμβρίου και η εκτιμώμενη ημερομηνία συμβασιοποίησης είναι η 14η Μαρτίου 2024.

Ο Πρόεδρος του ΙΤΕ

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Νεκτάριος Ταβερναράκης ανέφερε πως «η δημοπράτηση, την περασμένη βδομάδα, των έργων του ΙΤΕ αποτελεί κομβικό ορόσημο στη σαραντάχρονη ιστορία του. Η χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε για τα έργα αυτά είναι η μεγαλύτερη από ιδρύσεως του ΙΤΕ. Αποτελεί μοναδική ευκαιρία να αναβαθμίσει το Ίδρυμα τις υποδομές του και να δημιουργήσει νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, που θα δώσουν ουσιαστική ώθηση στον αναπτυξιακό του σχεδιασμό. Θα προάγει, παράλληλα, την αξιοποίηση των υψηλής στάθμης ερευνητικών αποτελεσμάτων που παράγονται στο ΙΤΕ, μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών».

Όπως σημείωσε για τον ίδιο ήταν ένα προσωπικό στοίχημα Ινστιτούτα του ΙΤΕ χωρίς δικές τους εγκαταστάσεις να αποκτήσουν στέγη, σε κάποιες περιπτώσεις μετά από πάνω από 20 χρόνια λειτουργίας. Επιπλέον, σημείωσε πως διανοίγονται σημαντικές, νέες προοπτικές για όλα τα Ινστιτούτα και τις Δομές του Ιδρύματος στην πορεία τους προς το μέλλον. 

Αξιοποιούνται κονδύλια

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ με την προσωπική σφραγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι το εθνικό στοίχημα ανάπτυξης που το κερδίζουμε όλοι μαζί. Η Έρευνα και η Καινοτομία έχουν το δικό τους μέρισμα. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι που μοχθούν στα ερευνητικά κέντρα έχουν τη δική τους ευκαιρία. Το ΙΤΕ -αναγνωρισμένο λαμπρό παράδειγμα της ερευνητικής κοινότητας- την αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, επισήμανε: «Το ΙΤΕ απέσπασε την μεγαλύτερη χρηματοδότηση από το έργο της ΓΓΕΚ που αφορά στη «Δημιουργία – Επέκταση - Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ» από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ήτοι 56 εκ. ευρώ εκ του συνόλου των 207.417.122,00 ευρώ που εξοικονομήθηκαν για τα Ερευνητικά Κέντρα. Είμαι πεπεισμένος ότι η αξιοποίηση της χρηματοδότησης αυτής για τη δημιουργία Κέντρου Καινοτομίας και Προχωρημένης Εκπαίδευσης που προβλέπει τη δημιουργία νέων κτηριακών εγκαταστάσεων και σημαντικές παρεμβάσεις στις ήδη υπάρχουσες κτηριακές υποδομές του συνόλου των Ινστιτούτων του ΙΤΕ, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντική ερευνητική ανάπτυξη με μακροπρόθεσμα οφέλη στην Κοινωνία και την Οικονομία, για ολόκληρη τη χώρα».