Μόνιμος κίνδυνος για τους οδηγούς τα αγριογούρουνα!

on .

AGRIOGOYROYNA DROMOS

Σε μόνιμο και σοβαρό κίνδυνο για τους οδηγούς ειδικά τις νυχτερινές ώρες, έχουν εξελιχθεί τα αγριογούρουνα που κινούνται κατά κοπάδια στο εθνικό ή επαρχιακό οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.

Τα ατυχήματα εξαιτίας των αγριογούρουνων πληθαίνουν, μιας και εμφανίζονται κατά αγέλες στον δρόμο και αποτελούν κίνδυνο για πρόκληση υλικών ζημιών σε οχήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι οδηγοί και οι επιβάτες τραυματίστηκαν από τη σύγκρουση με τα ζώα. Η παρουσία των αγριογούρουνων στον Νομό Ιωαννίνων έχει γίνει ιδιαίτερα ανησυχητική, με αρκετούς οδηγούς να αντικρίζουν συχνά ολόκληρα κοπάδια σε διάφορα σημεία της περιοχής. 

Σύγκρουση στη Περίβλεπτο

Το πρόσφατο περιστατικό ατυχήματος που προκλήθηκε από αγριογούρουνα συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στην Εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς και συγκεκριμένα στο ύψος της Περιβλέπτου, της Δημοτικής Ενότητας Περάματος. Λεωφορείο που μετέφερε πολίτες από τα Ιωάννινα προς την Κακαβιά, κινούνταν στην εθνική οδό, όταν δυο αγριογούρουνα εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά τους πάνω στο δρόμο. Ο οδηγός του λεωφορείου δεν πρόλαβε να αντιδράσει και η σύγκρουση δεν αποφεύχθηκε. Το όχημα υπέστη σοβαρές υλικές ζημιές, ωστόσο ευτυχώς δεν σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός και οι επιβάτες με τον οδηγό συνέχισαν σώοι και αβλαβείς. 

Υπερπληθυσμός!

Στο μεταξύ, ραγδαία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, αφού πανελλαδικά υπολογίζονται πλέον σε 400 χιλιάδες, κάτι που δείχνει ότι έχουν μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό. Οι λόγοι της αύξησης του πληθυσμού του είδους την τελευταία δεκαετία είναι ο υβριδισμός του με ήμερους χοίρους, καθώς ζώα από εκτροφές κινήθηκαν ελεύθερα στο φυσικό περιβάλλον και διασταυρώθηκαν με τους άγριους. Ένας άλλος λόγος είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας περιορίστηκαν οι μετακινήσεις και η θήρευση, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κυνηγετική περίοδος για τα αγριογούρουνα αρχίζει τον Σεπτέμβριο, ολοκληρώνεται τον Ιανουάριο και επιτρέπεται κάθε Σαβατοκύριακο και Τετάρτη. Παράλληλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες η αύξηση του πληθυσμού τους σχετίζεται και με τον κίνδυνο εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των παραγωγικών χοίρων.

Ζημιές στις καλλιέργειες…

Πέρα από την πρόκληση των ατυχημάτων, πολλές είναι οι ζημιές που καταγράφονται συχνά σε αγροτικές καλλιέργειες. Οι αγριόχοιροι εισβάλλουν ακόμη και σε λαχανόκηπους σπιτιών προκαλώντας σοβαρές καταστροφές στους αγρότες. Για παράδειγμα οι αγριόχοιροι μπορούν να κόψουν τις καλλιέργειες ποτίσματος για να βρουν νερό! Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο οι αγριόχοιροι να κάνουν βόλτες σε διάφορα κοινόχρηστα σημεία, όπως παιδικές χαρές (!) αλλά ακόμη και στο κέντρο της πόλης, όπως είχε συμβεί στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

Να ληφθούν μέτρα…

Για την αποφυγή ατυχημάτων ή και τη μείωση του πληθυσμού τους απαιτούνται να παρθούν ορισμένα μέτρα, όπως για παράδειγμα να επεκταθεί η κυνηγετική περίοδος ή να επιτρέπεται περισσότερες μέρες την εβδομάδα το κυνήγι. Για την αποφυγή ατυχημάτων θα μπορούσαν να τοποθετηθούν πρόσθετες πινακίδες, ειδικά για τον κίνδυνο διέλευσης αγριογούρουνων ή να διερευνηθεί και η πιθανότητα μείωσης του ορίου ταχύτητας σε ορισμένες περιοχές.