Επιστημονική ημερίδα για τα φαρμακευτικά φυτά της Ηπείρου

on .

AROMATIKA FYTA

  «Η αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών της Ηπείρου για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων», είναι ο τίτλος ενδιαφέρουσας ημερίδας που διοργανώνει αύριο, Τρίτη η Περιφέρεια Ηπείρου, με την επιστημονική συνδρομή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο «Du Lac» με ώρα έναρξης 9.10 π.μ. και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλυθεί και να παρουσιαστεί από ειδικούς ένας κλάδος που έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στην περιοχή μας. 

Η ημερίδα περιλαμβάνει παρουσιάσεις σε τρεις επιμέρους θεματικές ενότητες:

Στην πρώτη, θα εκτεθούν τα αποτελέσματα των δράσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο τη υλοποίησης του στρατηγικού έργου BEST – Addressing joint Agro- and Aqua – Biodiversity pressures Enhancing SuSTainable Rural Development του Προγράμματος  Interreg VA Greece-Italy 2014-2020.

Στην δεύτερη θα παρουσιαστούν πλήθος σημαντικών ερευνητικών εργασιών που σχετίζονται με την αξιοποίηση των φαρμακευτικών φυτών σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Συμμετέχουν ερευνητές διαφόρων επιστημονικών κλάδων (ιατρικής, φαρμακευτικής, βιολογίας, χημείας, γεωπονίας) από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας (ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων),  ερευνητικά ινστιτούτα (Ελληνικό Κέντρο θαλασσίων Ερευνών, Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ΕΛΓΟ-Δήμητρα), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, και το Δημόσιο ΙΕΚ Ιωαννίνων, ενώ θα μιλήσουν σχετικά με το θέμα και εκπρόσωποι συλλόγων δυναμικών παραγωγικών κλάδων της περιοχής μας.

Τέλος, στην τρίτη ενότητα  θα εκτεθούν από ερευνητές και εκπροσώπους εταιρειών, παραδειγματικές περιπτώσεις αξιοποίησης των φαρμακευτικών φυτών για την ανάπτυξη καινοτόμων διατροφικών, φαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων με βάση την έρευνα που συντελείται.

Συνολικά περιλαμβάνονται είκοσι τρεις παρουσιάσεις από διάφορους τομείς έρευνας, παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους ενδιαφερομένους να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα των αποτελεσμάτων του σημαντικού ερευνητικού έργου που συντελείται σε σχέση με τα φαρμακευτικά φυτά και των βασικών σταδίων που περιλαμβάνει η ανάπτυξη ενός προϊόντος που βασίζεται τις ιδιότητές τους.