«Αγκάθι» η φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη

on .

MPELERHS KAGKELA

• Σημεία προόδου αλλά και «μελανά» σημεία εντοπίζει η Κομισιόν στην έκθεση προόδου για την κατάσταση στη γειτονική Αλβανία, η οποία είναι σε διαδικασία σύνταξης. Ιδιαίτερη δε αναφορά κάνει στο ζήτημα της προφυλάκισης του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, το οποίο αποτελεί «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα. 

Περί τοπικών εκλογών

Παρατυπίες επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη διαδικασία των τοπικών εκλογών της 14ης Μαΐου στην Αλβανία βασιζόμενη σε στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΟΑΣΕ. «Υπάρχουν ανησυχίες για την κατάχρηση δημοσίων πόρων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ισχυρισμοί για πιέσεις στους ψηφοφόρους και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, καθώς και ισχυρισμοί για εξαγορά ψήφων», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεσή της.  

«Σοβαρές ανησυχίες…»

Όσον αφορά στις σχέσεις με την Ελλάδα, η Κομισιόν στην έκθεση διεύρυνσης για την Αλβανία, αναφέρει ότι παρέμειναν καλές συνολικά, με συνεχείς πολιτικές επαφές. Όπως τονίζει, όμως, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, ιδίως τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ελληνικής μειονότητας, παραμένουν αντικείμενο διαφωνιών. Στην έκθεση επισημαίνεται πως η προφυλάκιση ενός νεοεκλεγμένου Έλληνα δημάρχου, ο οποίος συνελήφθη την παραμονή των τοπικών εκλογών και του οποίου η δίκη ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων, έχει προκαλέσει διμερείς εντάσεις και εγείρει σοβαρές ανησυχίες. Τα αιτήματά του να του χορηγηθεί ειδική άδεια για να μπορέσει να ορκιστεί, έχουν απορριφθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αναμένεται να συζητήσει για την ανάθεση της σχετικής προσφυγής σε δικαστήριο. Παράλληλα, σημειώνει ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δέχθηκε τον Οκτώβριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα της ποινικής δικαστικής διαδικασίας μετά τη σύλληψή του.

Σημεία προόδου

Κατά τα άλλα, η Κομισιόν αναφέρει ότι η Αλβανία συνέχισε να σημειώνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της ομάδας των θεμελιωδών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης εφαρμογής της συνολικής μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης, ενώ αναφέρεται ότι τα Τίρανα έχουν συμβάλει στη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών προς την Ε.Ε. με τη συνεργασία προς την εφαρμογή του σχεδίου δράσης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Η Αλβανία επίσης, όπως επισημαίνει η Επιτροπή, έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την κοινή και εξωτερική πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε..