Ισχυρός ΕΦΕΤ για ενίσχυση της ασφάλειας στα τρόφιμα

on .

EFET SHMA

Την ανάγκη να υπάρχει ένας και ισχυρός φορέας ελέγχου τροφίμων και όχι πολλές κατακερματισμένες υπηρεσίες σε διάφορα υπουργεία όπου μάλιστα η μια επικαλύπτει την άλλη σε αρμοδιότητες, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λ. Αυγενάκης, σε ομιλία του στο Συνέδριο του ΕΦΕΤ με θέμα «Η ασφάλεια των τροφίμων ως βασικός πυλώνας ενός συστήματος Ενιαίας Υγείας».

«Το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ένα πρόβλημα το οποίο εργαζόμαστε ήδη για να αντιμετωπίσουμε, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΑΤ, είναι ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων, το οποίο θα διασφαλίζει τα συμφέροντα,  και – κυρίως- την υγεία των καταναλωτών», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο ΕΦΕΤ, από τη σύστασή του, εξασφαλίζοντας την ασφάλεια και υγιεινή των τροφίμων και για το λόγο αυτό, όπως σημείωσε, με τη δράση του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε διατάξεις του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ, που κατατίθεται σύντομα στη Βουλή, με τις οποίες:

- διασφαλίζεται η υψηλού επιπέδου λειτουργία του μέσα από τη διαρκή επιμόρφωση του προσωπικού και τη διάχυση γνώσης στα νεότερα στελέχη,

- αυξάνεται η δυνατότητα μετακινήσεων του προσωπικού κι ενισχύεται οικονομικά μέσω της απόδοσης προστίμων από ελέγχους αρμοδιότητάς του.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίζουμε ότι τα τρόφιμα, που φτάνουν στο πιάτο του καταναλωτή, είναι ασφαλή για τη δημόσια υγεία, με υψηλή διατροφική αξία, σε αρμονία με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που προάγει η ΕΕ, αλλά και με τους κανόνες που έχει θέσει η Ευρώπη», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Κι επισήμανε ότι ο στόχος αυτός, λόγω των συνθηκών που δημιουργεί η κλιματική κρίση, λαμβάνει άλλο, περιεχόμενο.