Ανοιχτή δράση ενημέρωσης σήμερα για τα δύο ιατρεία πόνου στο ΠΓΝΙ

on .

NOSOKOMEIO DOYROYTHS

• Ημέρα Ανοικτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας η σημερινή (7 Νοεμβρίου) και στο πλαίσιο αυτό τα Ιατρεία Πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανοίγουν τις πόρτες τους από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να υποδεχθούν ασθενείς, με στόχο την ενημέρωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του πόνου τους.

Στο ΠΓΝΙ λειτουργούν δυο ιατρεία πόνου σε εβδομαδιαία βάση: Κάθε Τετάρτη λειτουργεί το Ιατρείο Πόνου για τον μη καρκινικό πόνο και κάθε Παρασκευή λειτουργεί το Ιατρείο Πόνου για τον καρκινικό πόνο. 

Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να καλύψουν τους ασθενείς της περιφέρειας της δυτικής Ελλάδας, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη δημόσια δομή στην περιφέρεια αυτή. 

Τα δυο αυτά ειδικά Ιατρεία ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση του πόνου, βοηθώντας ασθενείς που υποφέρουν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και να είναι πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία, καθώς, όπως τονίζει στον «Π.Λ.» η επίκουρη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας κ. Γεωργία Μίχα, το ειδικευμένο προσωπικό των συγκεκριμένων Ιατρείων προσφέρει σε πολίτες που βιώνουν επώδυνες εμπειρίες ανακούφιση μέσω φαρμακευτικών και επεμβατικών τεχνικών αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Κάθε ασθενής ο οποίος πάσχει από πόνο ανεξαρτήτου αιτιολογίας (π.χ. χρόνια οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, χρόνια κεφαλαλγία, καρκινικός πόνος) μπορεί να απευθυνθεί στο Ιατρείο Πόνου, όπου θα λάβει θεραπεία ανάλογα με την αιτιολογία του πόνου του. 

Επίσης, στο ιατρείο αυτό παρακολουθούνται ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι, νευροχειρουργοί, ογκολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί) για την αντιμετώπιση του πόνου τους. Πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστεί η αιτία και το είδος του πόνου (σωματικός, νευροπαθητικός, μικτός χρόνιος πόνος, πόνος μετά από χειρουργική επέμβαση) και στη συνέχεια σχεδιάζεται η απαραίτητη αγωγή. 

Στο ιατρείο πόνου οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια δημιουργείται ένα πολυπαραγοντικό πλάνο αντιμετώπισης. «Στόχος μας είναι η εκπαίδευση του ασθενούς και η συμμετοχή του στο πλάνο αυτό έτσι ώστε να επανακτήσει το ταχύτερο δυνατό την ποιότητα της ζωής του και την καθημερινή του λειτουργικότητα. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται τεχνικές για τη βελτίωση της στάσης του σώματος, την άσκηση, τη βελτίωση του ύπνου και την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που θα ενισχύει τη λειτουργικότητα του», επισημαίνει η κ. Μίχα.

Υπεύθυνος των ιατρείων πόνου είναι ο Καθηγητής Αναισθησιολογίας, Διευθυντής της Κλινικής Αναισθησιολογίας & Μετεγχειρητικής Εντατικής Θεραπείας κ. Πέτρος Τζίμας. 

• Η πρόσβαση στα ιατρεία αυτά είναι εξαιρετικά εύκολη, καθώς χρειάζεται μόνο ένα τηλεφωνικό ραντεβού (τηλέφωνο για ραντεβού στο ιατρείο πόνου: 2651099344).