Οι Παθολογοανατόμοι επηρεάζουν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών

on .

PAUOLOGOANATOMOI

• Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής είναι η αυριανή και η Ελληνική οικογένεια των Ιατρών Παθολογοανατόμων έρχεται να συστηθεί στους πολίτες και να τους ενημερώσει για τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των Παθολογοανατόμων στην Ιατρική και στην περίθαλψη των ασθενών.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως  κάθε μέρα, οι Παθολογοανατόμοι επηρεάζουν σχεδόν όλες τις πτυχές της φροντίδας των ασθενών, από τη διάγνωση καλοήθων νόσων, όπως η γαστρίτιδα, τη διαχείριση σοβαρότερων χρόνιων ασθενειών, όπως η ιδιοπαθής φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση προκαρκινικών καταστάσεων, έως τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

«Οποιαδήποτε αλλοίωση εξαιρεθεί από το σώμα μας, όσο αθώα και να φαίνεται, είναι απαραίτητο να εξετασθεί ιστολογικά. Οι Παθολογοανατόμοι θέτουν τη διάγνωση σε όλους τους τύπους καλοήθων και κακοήθων αλλοιώσεων, όλων των οργάνων του ανθρώπινου οργανισμού, με μελέτη μικρών δειγμάτων ιστών (βιοψίες) ή μεγάλων παρασκευασμάτων μετά από θεραπευτικό χειρουργείο (όπως αφαίρεση όγκων). Η ιστολογική έκθεση των Παθολογοανατόμων δίνει την τελική διάγνωση με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα ληφθούν οι ενδεδειγμένες αποφάσεις για την περαιτέρω αντιμετώπιση των ασθενών από τους κλινικούς γιατρούς άλλων ειδικοτήτων», τονίζει χαρακτηριστικά.