Comp 1

Ιατρεία του Π.Γ.Ν.Ι. προσφέρουν ανακούφιση σε ασθενείς με πόνο!

on .

IATREIO PONOY DOYROYTH

• Δύο ειδικά Ιατρεία τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με τη διαχείριση του πόνου, βοηθώντας ασθενείς που υποφέρουν να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και να είναι πιο λειτουργικοί στην καθημερινότητά τους λειτουργούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία, καθώς, όπως τονίζει στον «Π.Λ.» η επίκουρη καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Γεωργία Μίχα, το ειδικευμένο προσωπικό των συγκεκριμένων Ιατρείων προσφέρει σε πολίτες που βιώνουν επώδυνες εμπειρίες ανακούφιση μέσω φαρμακευτικών και επεμβατικών τεχνικών αλλά και ψυχολογική υποστήριξη. Αφορμή για τη συνέντευξη η αυριανή Ημέρα Ανοικτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας, στο πλαίσιο τη οποίας τα Ιατρεία Πόνου του Π.Γ.Ν.Ι. ανοίγουν τις πόρτες τους προκειμένου να υποδεχθούν ασθενείς με στόχο την ενημέρωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του πόνου τους.

Η συνέντευξη

• Κυρία Μίχα τι ακριβώς είναι τα ιατρεία πόνου;

-Τα Ιατρεία Πόνου εντάσσονται στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας και ασχολούνται με τη διαχείριση του πόνου. Κυρίαρχος στόχος είναι η ολιστική αντιμετώπιση του ασθενούς με βάση την επώδυνη εμπειρία που βιώνει ξεκινώντας από τη διάγνωση της αιτίας που προκαλεί τον πόνο και την επίδραση που έχει αυτός στην καθημερινή λειτουργικότητα του και στην ψυχική του κατάσταση. Στόχος είναι η αντιμετώπιση του πόνου των ασθενών, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και της καθημερινής τους λειτουργικότητας. 

• Ποιοι ασθενείς μπορούν να απευθυνθούν στα συγκεκριμένα ιατρεία;

-Κάθε ασθενής ο οποίος πάσχει από πόνο ανεξαρτήτου αιτιολογίας (π.χ. χρόνια οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, χρόνια κεφαλαλγία, καρκινικός πόνος) μπορεί να απευθυνθεί στο Ιατρείο Πόνου, όπου θα λάβει θεραπεία ανάλογα με την αιτιολογία του πόνου του. Επίσης, στο ιατρείο αυτό παρακολουθούμε ασθενείς που παραπέμπονται από άλλες ιατρικές ειδικότητες (π.χ. ορθοπεδικοί, ρευματολόγοι, νευροχειρουργοί, ογκολόγοι, παθολόγοι, γενικοί ιατροί) για να αντιμετωπίσουμε τον πόνο τους. Πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να διαγνωστεί η αιτία και το είδος του πόνου (σωματικός, νευροπαθητικός, μικτός χρόνιος πόνος, πόνος μετά από χειρουργική επέμβαση) και στη συνέχεια σχεδιάζεται η απαραίτητη αγωγή.  

• Ποιες περιοχές εξυπηρετούνται από το Ιατρείο Πόνου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων;

-Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων λειτουργούν δύο Ιατρεία Πόνου σε εβδομαδιαία βάση. Κάθε Τετάρτη λειτουργεί το Ιατρείο Πόνου για τον μη καρκινικό πόνο και κάθε Παρασκευή λειτουργεί το Ιατρείο Πόνου για τον καρκινικό πόνο. Υπεύθυνος των ιατρείων πόνου είναι ο Καθηγητής Αναισθησιολογίας, Διευθυντής της Κλινικής Αναισθησιολογίας & Μετεγχειρητικής Εντατικής Θεραπείας  κ. Πέτρος Τζίμας. Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να καλύψουν τους ασθενείς της Περιφέρειας της Δυτικής Ελλάδας καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη δημόσια δομή στην περιφέρεια αυτή. Η πρόσβαση στα ιατρεία αυτά είναι εξαιρετικά εύκολη καθώς χρειάζεται μόνο ένα τηλεφωνικό ραντεβού (τηλέφωνο για ραντεβού στο Ιατρείο Πόνου: 2651099344). 

• Πώς ακριβώς αντιμετωπίζεται ο ασθενής που θα έρθει στα συγκεκριμένα Ιατρεία του Π.Γ.Ν.Ι.; Ποιές υπηρεσίες του παρέχονται; 

-Στο ιατρείο πόνου οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες υγείας λαμβάνουν ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς και στη συνέχεια δημιουργείται ένα πολυπαραγοντικό πλάνο αντιμετώπισης. Στόχος μας είναι η εκπαίδευση του ασθενούς και η συμμετοχή του στο πλάνο αυτό έτσι ώστε να επανακτήσει το ταχύτερο δυνατό την ποιότητα της ζωής του και την καθημερινή του λειτουργικότητα. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται τεχνικές για τη βελτίωση της στάσης του σώματος, την άσκηση, τη βελτίωση του ύπνου και την υιοθέτηση ενός τρόπου ζωής που θα ενισχύει τη λειτουργικότητα του. 

Χρησιμοποιούμε φαρμακευτικους παράγοντες για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και επεμβατικές τεχνικές όπου υπάρχει ένδειξη. Στις επεμβατικές τεχνικές συμπεριλαμβάνονται διηθήσεις των νεύρων, χορήγηση φαρμάκων μέσω επισκληρίδιου καθετήρα, καθώς και πιο σύγχρονες τεχνικές νευροδιέγερσης όπου υπάρχει ένδειξη. Πέρα από τους φαρμακευτικούς παράγοντες και τις επεμβατικές τεχνικές παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συμπληρωματικών τεχνικών (π.χ. βελονισμός). Όπου υπάρχει ένδειξη συστήνεται η συμμετοχή των φυσιοθεραπευτών για την ενίσχυση του αναλγητικού αποτελέσματος. Σε όλα τα στάδια της διαχείρισης παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη στον ασθενή αλλά και στο συγγενικό περιβάλλον καθώς και η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας μαζί μας σε 24ωρη βάση για να υποστηρίξουμε τις ανάγκες τους αλλά και να επιλύσουμε τους προβληματισμούς τους σχετικά με την επώδυνη εμπειρία τους.  

• Τι είδους επαγγελματίες υγείας εργάζονται στο Ιατρείο Πόνου;

-Στο Ιατρείο Πόνου συμμετέχουν εξειδικευμένοι αναισθησιολόγοι/αλγολόγοι ειδικά εκπαιδευμένοι στις φαρμακευτικές και επεμβατικές τεχνικές, αλλά και στις συμπληρωματικές θεραπείες (πχ βελονισμός). Στην ομάδα διαχείρισης των ασθενών συμπεριλαμβάνονται νοσηλευτές και ψυχολόγοι για την ολιστική προσέγγιση των αναγκών του ασθενούς. Επίσης, υπάρχει ένα δίκτυο διασύνδεσης με επαγγελματίες υγείας (π.χ. φυσιοθεραπευτές, ιατροί άλλων ειδικοτήτων) με σκοπό την κάλυψη όλων των παραμέτρων της επώδυνης εμπειρίας. 

Ο χρόνιος πόνος αποτελεί πλέον όχι μόνο ένα απλό σύμπτωμα αλλά μια νόσο που επηρεάζει όχι μόνο την ποιότητα ζωής των ασθενών αλλά και την καθημερινή τους λειτουργικότητα, την κοινωνικο-οικονομική τους κατάσταση, την ποιότητα του ύπνου τους και την ψυχική τους σφαίρα. Ο στόχος των διαφορετικών επαγγελματιών υγείας είναι να αντιμετωπίσουν συνολικά τον πόνο όπως τον βιώνει κάθε ασθενής ξεχωριστά, παρέχοντας εξατομικευμένη φροντίδα ανάλογα με τις ανάγκες του αποτελώντας το υποστηρικτικό δίκτυο που θα έχει σε όλη την πορεία του μέσα  στην επώδυνη εμπειρία. 

• Τελειώνοντας, μιλήστε μας για την Ημέρα Ανοικτών Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας…

-Την Τρίτη 7 Νοεμβρίου οι θεραπευτικές ομάδες των Ιατρείων Πόνου θα περιμένουν τους ασθενείς από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, με στόχο την ενημέρωση, τη διάγνωση και τη θεραπεία του πόνου τους. Ο στόχος είναι να γίνει γνωστή στους ασθενείς η υπηρεσία αυτή και να βρουν την υποστήριξη που χρειάζονται στην επώδυνη εμπειρία τους. Προσκαλούμε όλους τους ασθενείς να παρευρεθούν και να μας μιλήσουν για τον πόνο τους.