Στείρωση ή αποστολή DNA από τους ιδιοκτήτες σκύλου - γάτας!

on .

SKYLOS GATA ZOA SYNTROFIAS

• Σε εφαρμογή τίθεται σύντομα η υποχρέωση των ιδιοκτητών ζώων συντροφιάς για στείρωση του κατοικιδίου τους ή αποστολή δείγματος DNA σε ειδικό εργαστήριο, καθώς, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, ολοκληρώνονται οι προαπαιτούμενες διαδικασίες.

Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, η οποία εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη μείωση του αριθμού των αδέσποτων που εξακολουθούν να κατακλύζουν πόλεις όπως τα Γιάννενα. Εξάλλου, είναι διαδεδομένη πρακτική, ειδικά για ιδιοκτήτες σκύλου ή γάτας, όταν τα ζώα γεννούν, να παρατούν τα μικρά όπου βρουν επειδή δεν έχουν τι να τα κάνουν, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται. 

Έτοιμες οι υποδομές 

Η ισχύουσα νομοθεσία, υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη σκύλου ή γάτας να επιλέξει ανάμεσα στη στείρωση ή την αποστολή γενετικού υλικού του ζώου στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Το μέτρο παρέμενε «παγωμένο» από το 2021, οπότε ψηφίστηκε ο νόμος για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, εν αναμονή της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς και του ΕΦΑΓΥΖΣ, των οποίων η λειτουργία θα είναι αλληλοσυνδεόμενη.  Πλέον, τόσο το εργαστήριο όσο και τα τέσσερα από τα επτά υπομητρώα του ΕΜΖΣ είναι έτοιμα και, μετά την επίλυση τεχνικών ζητημάτων και την ολοκλήρωση των τεστ αποδοτικότητας και διαλειτουργικότητας, αναμένεται εντός Νοεμβρίου η επίσημη έναρξη λειτουργίας τους, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ειδική γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς, Μαριάνθη Δημοπούλου.

 Τι λέει ο νόμος

Η υποχρέωση του ιδιοκτήτη για στείρωση του δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς ή για αποστολή δείγματος γενετικού υλικού αρχίζει μετά την παρέλευση ενός μήνα από την έναρξη λειτουργίας του ΕΦΑΓΥΖΣ. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, η στείρωση γίνεται εντός έξι μηνών από την απόκτηση του ζώου, εφόσον αυτό είναι άνω του ενός έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του ενός έτους, η στείρωση λαμβάνει χώρα μέσα στους έξι πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους. Όσοι δεν επιθυμούν να στειρώσουν τα κατοικίδιά τους υποχρεούνται να αποστείλουν δείγμα γενετικού υλικού του ζώου τους στο ΕΦΑΓΥΖΣ. Η συλλογή και η αποστολή του δείγματος γίνονται αποκλειστικά από κτηνίατρο – μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και είναι πιστοποιημένος χρήστης του ΕΜΖΣ.

Για τη διαδικασία καταβάλλεται εφάπαξ, μέσω του www.gsis.gr, ηλεκτρονικό παράβολο ύψους 150 ευρώ για κάθε ζώο, το οποίο παραδίδεται εκτυπωμένο στον κτηνίατρο, καθώς και έως 10 ευρώ για τα έξοδα λήψης και αποστολής του υλικού. Δεν καταβάλλεται παράβολο για τα σκυλιά που προορίζονται αποκλειστικά για φύλαξη ποιμνίων. Για δε τους ιδιοκτήτες που δεν θα προχωρήσουν σε μία από τις δύο ενέργειες προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται εκ νέου μετά από τρεις μήνες, εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση. Το Εργαστήριο της Ακαδημίας Αθηνών θα συντηρεί σε βάση δεδομένων το γενετικό υλικό των αστείρωτων ζώων για 12 χρόνια, ώστε εάν εντοπιστούν εγκαταλελειμμένα, κακοποιημένα ή νεκρά ζώα, να ταυτοποιούνται οι κηδεμόνες τους και, μέσω αυτών, τα αρμόδια όργανα να οδηγούνται στους ιδιοκτήτες τους για τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση ποινές.