Το ΕΣΥ πρέπει να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό!

on .

YGEIONOMIKOI KINHTOPOIHSH 2 11 23

• Την άμεση λήψη μέτρων με στόχο τη στήριξη των Νοσοκομείων και των υπόλοιπων δομών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας ζήτησαν χθες υγειονομικοί του Νομού Ιωαννίνων, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργιακή κινητοποίηση. 

Η έμφαση δίνεται κυρίως στο ζήτημα της υποστελέχωσης που ταλανίζει το ΕΣΥ, το οποίο με το πέρασμα του καιρού γίνεται εντονότερο, όπως μαρτυρούν και τα πρόσφατα φαινόμενα με τις μετακινήσεις γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων ανάμεσα σε νοσηλευτικά ιδρύματα που υπάγονται στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Τα «εντέλεσθε» σε εντατικολόγους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για το Αγρίνιο είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Η συμμετοχή πάντως, παρά το σοβαρό χαρακτήρα των αιτημάτων των υγειονομικών, δεν ήταν μεγάλη χθες με λίγες δεκάδες μέλη της ΕΙΝΗ, συμβασιούχους εργαζόμενους στα τοπικά Νοσοκομεία και μέλη του Εργατικού Κέντρου να συγκεντρώνονται έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Προβληματική κατάσταση

Όπως τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου Μπάμπης Παππάς, «μας προβληματίζει πραγματικά η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα δημόσια Νοσοκομεία. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι παρόμοια σε όλη τη χώρα και αυτά αντανακλούν και στην περιοχή μας. Ως υγειονομικό αλλά και γενικότερα ως κίνημα θα πρέπει να οργανώσουμε τις αντιδράσεις μας σ’ αυτά που έρχονται και να σχεδιάσουμε δράσεις μέσω των οποίων θα αναδείξουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν στον χώρο των Νοσοκομείων και στον υγειονομικό χώρο γενικότερα».

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ενώ ενημέρωσε ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος θα πραγματοποιήσει διήμερη απεργιακή κινητοποίηση στις 29 και 30 Νοεμβρίου. Πάντως, παραδέχθηκε ότι η χθεσινή συμμετοχή στην απεργία των υγειονομικών δεν ήταν ικανοποιητική. «Είναι ζήτημα αυτό και πρέπει να δούμε πώς θα ετοιμάσουμε τις επόμενες δράσεις με οργάνωση από τα κάτω», σχολίασε.

 Να παρθούν αποφάσεις…»

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Κων/νος Καλαμπόκας τόνισε πως «κανένα αίτημα του παρελθόντος δεν έχει υλοποιηθεί. Αντιμετωπίζουμε ξανά μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού στα όρια της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας» και πρόσθεσε πως «πρέπει οριστικά να παρθούν αποφάσεις να ενισχυθεί με χρηματοδότηση το ΕΣΥ, να γίνουν μόνιμες προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες, ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό, τεχνικό προσωπικό, για την ορθή λειτουργία των Νοσοκομείων. Αν αυτά δεν συμβούν, δε θα μπορούμε να μιλάμε για ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα».

Οξυμένα προβλήματα

Ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ Χρήστος Γρίβας επισήμανε πως «τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ. και τα οξυμένα προβλήματα του χώρου της Δημόσιας Υγείας είναι εδώ. Ειδικά στην περιοχή μας και στα πλαίσια της 6ης ΥΠΕ οι πολίτες βλέπουν ακόμα και σήμερα γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες όπως εκείνοι που στελεχώνουν τις ΜΕΘ να μετακινούνται από τα Γιάννενα στο Αγρίνιο για να ‘περιθάλψουν’ ασθενείς. Αυτή είναι η τραγωδία του ΕΣΥ». Όπως είπε, δεν μπορεί τόσα χρόνια μετά να μην έχουν στελεχωθεί τα Νοσοκομεία με κρίσιμες ειδικότητες, να μην έχουν μονιμοποιηθεί οι ήρωες του ΕΣΥ που έδωσαν τη μάχη μέσα στην πανδημία ή να μην έχουν ενταχθεί στα βαρέα και ανθυγιεινά. Καταλήγοντας, ο κ. Γρίβας τόνισε πως οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ δεν κάνουν συντεχνιακό αγώνα, αλλά δίνουν τη μάχη για το μεγαλύτερο αγαθό, την Υγεία και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν όλες τις κινητοποιήσεις τους. 

Ισορροπία… τρόμου!

Τέλος, ο Γενικός Σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ Γιώργος Πρέντζας έκανε λόγο για μία «ισορροπία τρόμου» με τα περιφερειακά Νοσοκομεία να μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας, τις ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες να θυμίζουν εκείνες της δεκαετίας του ΄60, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο με τους εκατοντάδες συμβασιούχους οδηγείται σε κατάσταση ισοπέδωσης. «Μετράμε χαμένες, ζωές, χαμένες, θεραπείες», ανέφερε, επισημαίνοντας πως «αυτή τη στιγμή ισοπεδώνουν τα Νοσοκομεία, προφανώς επειδή θέλουν να φτιάξουν μία νέα κατάσταση». Παράλληλα, είπε πως οι 1.000 περίπου πανελλαδικά εργαζόμενοι των ΚΟΜΥ πρέπει να παραμείνουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.