Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στην Ήπειρο!

on .

BROXH OMPRELA 1

• Έπειτα από έναν Οκτώβριο με καλοκαιρινό σχεδόν «προφίλ», με άγριες διαθέσεις όσον αφορά στον καιρό φαίνεται πως μπήκες ο Νοέμβριος, ο οποίος ξεκίνησε με βροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας. 

Ωστόσο, από σήμερα έντονα καιρικά φαινόμενα με βασικό χαρακτηριστικό τις καταιγίδες αναμένεται να πλήξουν και την Ήπειρο, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία έχει τεθεί σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα που θα προκαλέσουν οι μπόρες. 

Έντονα φαινόμενα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε χθες η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται να σημειωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα το βράδυ στην Ήπειρο. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από σήμερα, αργά το απόγευμα έως και το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών. Τα φαινόμενα θα εκδηλωθούν αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι. Η Ήπειρος θα επηρεαστεί κυρίως απόψε, καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και αύριο από το πρωί και περίπου μέχρι το βράδυ, ενώ την Κυριακή τα φαινόμενα θα σταματήσουν. 

Η Πολιτική Προστασία

Λαμβάνοντας υπόψη την πρόβλεψη των μετεωρολόγων, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας ενημέρωσε τους Δήμους και τις άλλες συναρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν, συστήνει  δε σε όσους πρόκειται να μετακινηθούν να είναι ιδιαίτεροι προσεκτικοί.  

Σύσκεψη στην Άρτα

Ο συντονισμός των δράσεων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως πλημμυρικά φαινόμενα, καταπτώσεις κλπ. βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Άρτας. Στο πλαίσιό της, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς επισήμανε τη σημασία της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν από τις βροχοπτώσεις και τα χιόνια, τονίζοντας πως η Περιφέρεια Ηπείρου εκτελεί ένα διαρκές πρόγραμμα καθαρισμών και προστασίας ποταμών και ρεμάτων και βοηθάει όπως πάντα στον καθαρισμό του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου σε όλα τα μήκη και πλάτη του γειτονικού Νομού.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, για τα μηχανήματα που είναι διαθέσιμα καθώς επίσης και για τον βαθμό ετοιμότητας όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Προβλήματα στην Πρέβεζα

Στο μεταξύ, έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν την περιοχή της Πρέβεζας τη νύχτα της Πέμπτης, οι οποίες δεν προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα, άφησαν όμως πίσω τους ζημιές μικρής έκτασης. Κυρίως καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων σε διάφορα σημεία της Εθνικής Οδούς, όπως στον Αρχάγγελο από τους ισχυρούς ανέμους που επικράτησαν στην περιοχή, ενώ υπήρξαν και καταπτώσεις φερτών υλικών στο οδικό δίκτυο, το οποίο καθαρίστηκε χθες από μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, προβλήματα προκλήθηκαν και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της Πρέβεζας και της Πάργας.