Προδιαγεγραμμένο τέλος για τρία Τμήματα του Πανεπ. Ιωαννίνων!

on .

PANEPISTHMIO TAMPELES

• Προδιαγεγραμμένο ήταν το τέλος για τα τρία Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που είχαν ιδρυθεί πριν μία πενταετία περίπου, επί υπουργίας Κ. Γαβρόγλου και διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρέμεναν μέχρι σήμερα σε αναστολή έναρξης. 

Η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έκρινε πως αυτά, μαζί με άλλα 33 πανεπιστημιακά τμήματα σε όλη τη χώρα που ιδρύθηκαν την ίδια εποχή, έγιναν για ψηφοθηρικούς λόγους, δίχως προηγούμενο σχεδιασμό και επαρκή τεκμηρίωση, οπότε η λειτουργία τους δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Με νόμο λοιπόν τον οποίο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «esos.gr» αναμένεται να φέρει στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης καταργούνται τα 36 από τα 37 νέα τμήματα «Γαβρόγλου». 

Τα τρία Τμήματα

Όσον αφορά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πρόκειται για το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πολυτεχνείου, το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής της Γεωπονικής Σχολής Άρτας και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, η οποία τελικά θα μείνει χωρίς πανεπιστημιακή δομή, κάτι που θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο. Ωστόσο, τα δύο άλλα Τμήματα, θεωρούνταν πιο σημαντικά, το μεν πρώτο για να συμπληρωθεί η Πολυτεχνική Σχολή Ιωαννίνων, και το δεύτερο για την ενίσχυση της Γεωπονικής Άρτας.

Τον μοναδικό φάκελο που υιοθέτησε η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και θα συμπεριληφθεί από τον Υπουργό Παιδείας στο νέο νόμο είναι αυτός του Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο συγχωνεύεται με άλλο τμήμα του ίδιου Ιδρύματος , προκειμένου να  διατηρηθεί  ο ιστορικός χαρακτήρας της Σχολής Δημόσιας Υγείας  που ιδρύθηκε το 1929 από τον Ελ. Βενιζέλο.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται στη συνέχεια να υπάρξουν και περαιτέρω καταργήσεις Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο λόγος για λειτουργούντα Τμήματα τα οποία βρίσκονται σήμερα στο… κόκκινο, καθώς, έπειτα από την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, δεν συγκεντρώνουν ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών.