Πρόσφυγες εκπαιδεύτηκαν στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
• Όλοι οι πολίτες μπορούν να παίξουν χρήσιμο ρόλο σε περίπτωση που προκύψει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μία χώρα, είτε αυτή λέγεται πυρκαγιά, είτε σεισμός, μία καταστροφή που μπορεί να προκληθεί από ακραία φυσικά φαινόμενα.
Δεν εξαιρούνται του κανόνα και οι χιλιάδες πρόσφυγες που διαμένουν σε δομές της χώρας μας, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση κινδύνων από φυσικές καταστροφές.
Στην εκπαίδευση μάλιστα έλαβαν μέρος και διαμένοντες στη Δομή Φιλοξενίας του Κατσικά, οι οποίοι πριν λίγες ημέρες
συνέβαλαν καθοριστικά στην κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε μέσα στη Δομή. Η καίρια παρέμβασή τους πιστοποίησε την επιτυχία του προγράμματος, με την Υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη να έχει χθες ζωντανή συνομιλία μαζί τους.
Πρώτη φάση τέλος!
Η πρώτη φάση του προγράμματος ολοκληρώθηκε στο κτίριο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με ασκήσεις προσομοίωσης στην κατάσβεση πυρκαγιών και στον εντοπισμό θύματος τράφικινγκ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το πρόγραμμα έχει ήδη συμπεριληφθεί στον κατάλογο των επιτευγμάτων της Ένωσης που παραδοσιακά συνοδεύει την ομιλία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κατάσταση της Ε.Ε.. Υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, υπό την εποπτεία της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου αρμόδιας για την Ένταξη Σοφίας Βούλτεψη και υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Πυροσβεστικού Σώματος, με γενική συντονίστρια της Αρχιπύραρχο Δρα Καλλιόπη Σαΐνη.
Πρωτοποριακή δράση
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου, με την πραγματοποίηση του προγράμματος η Ελλάδα έγινε η πρώτη και μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που χρησιμοποιεί κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών, το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα το πρώτο στην Ε.Ε. που δημιούργησε εξαρχής πρωτόκολλα εκπαίδευσης πολιτών τρίτων χωρών και ο ΔΟΜ ο πρώτος διεθνής οργανισμός που υλοποιεί εκπαίδευση αυτού του είδους.
Στο πρόγραμμα έχουν μέχρι στιγμής λάβει μέρος σχεδόν 400 πρόσφυγες από 22 χώρες που ήδη δημιουργούν έναν χωρίς προηγούμενο ενταξιακό ιστό, αυξάνοντας το επίπεδο ασφάλειας εντός και εκτός δομών.
Κατά την τελετή λήξης, η Λίντια Μάρκοβιτς, αναπληρώτρια του επικεφαλής του ΔΟΜ πρέσβη Τζιανλούκα Ρόκκο, παρέδωσε στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Γιώργο Πουρναρά τον πυροσβεστικό εξοπλισμό που αγοράστηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ανήκει πλέον στο πυροσβεστικό σώμα. Παράλληλα, απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, και στους διοικητές των δομών Ριτσώνας Γ. Λέλο, Σχιστού Θ. Παπακωνσταντίνου και Μαλακάσας Χ. Χρήστου, καθώς και τιμητικά διπλώματα στους εκπαιδευτές αξιωματικούς της Πυροσβεστικής, στην ομάδα του ΔΟΜ και στους ίδιους τους πρόσφυγες.