Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών Ιωαννίνων γιορτάζει τα 40 χρόνια λειτουργίας του ΙΤΕ

on .

INSTITOYTO BIOIATRIKWN EREYNWN

Μια ενδιαφέρουσα επιστημονική εκδήλωση, ανοικτή για το κοινό, διοργανώνει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων που εντάσσεται στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), μεθαύριο, Τετάρτη και ώρα 5:30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Γενικών Αρχείων του Κράτους του Ιστορικού Αρχείου Ηπείρου στο Κάστρο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΙΤΕ που αποτελεί το μεγαλύτερο Ερευνητικό Ίδρυμα της χώρας, ένα Διαπεριφερειακό Ερευνητικό Κέντρο με δέκα Ινστιτούτα σε τέσσερις Περιφέρειες (Ήπειρο, Κρήτη, Δυτική Ελλάδα, Αττική).

Το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών (ΙΒΕ) Ιωαννίνων ιδρύθηκε το 1998 και εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων. Περιλαμβάνει 19 ερευνητικές ομάδες που μελετούν τους βασικούς μοριακούς μηχανισμούς σε θέματα βιοϊατρικής σημασίας, όπως η βιολογία των βλαστικών κυττάρων, η βιολογία των αγγείων, η οργάνωση του πυρήνα, η βιολογία του καρκίνου, η νευροβιολογία, και η βιοϊατρική τεχνολογία, καθώς και οι εφαρμογές τους, με ιδιαίτερη έμφαση στην αναγεννητική ιατρική και τη μηχανική των ιστών. Το Ινστιτούτο συνεργάζεται στενά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε κοινά θέματα έρευνας και καινοτομίας και στη σύνδεση της έρευνας με την εκπαίδευση στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Οι ομιλητές 

Κατά την διάρκεια της μεθαυριανής εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του ΙΤΕ και Καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Κρήτης κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης θα παρουσιάσει Το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας καθώς και τον ρόλο του στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό ερευνητικό οικοσύστημα. Ο κ. Σάββας  Χριστοφορίδης, Διευθυντής του ΙΒΕ και Καθηγητής Βιολογικής Χημείας Ιατρικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, θα μιλήσει με θέμα «Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών του ΙΤΕ στα Ιωάννινα: Από τη βασική πειραματική έρευνα έως τις βιοϊατρικές εφαρμογές». 

Ο κ. Ταβερναράκης θα αναπτύξει επίσης το θέμα «Το μυστήριο της γήρανσης και των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων: Ευρήματα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας». Η ομιλία αυτή μάλιστα θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ορέστη Τσόλα, του πρώτου Διευθυντή ΙΒΕ-ΙΤΕ και Ομότιμου Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Τέλος, το θέμα «Υγεία και Ασθένεια: Κυτταρική Επικοινωνία και Πολυπλοκότητα στη Βιολογία» θα παρουσιάσει ο κ. Σπύρος Αρταβάνης - Τσάκωνας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του Harvard και Επίτιμος Καθηγητής στο College de France.