Ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα δηλητηριασμένα δολώματα

on .

DOLOMATA DHLHTHRIASMENA AFISA

  Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι περιβαλλοντικοί φορείς για τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν τα δηλητηριασμένα δολώματα στην βιοποικιλότητα και την δημόσια υγεία, αφού συχνά εντοπίζονται σε αγροτικές περιοχές, με δυσάρεστη πολλές φορές κατάληξη για την άγρια πανίδα και όχι μόνο. 

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ) στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας για τις καταστροφικές συνέπειες της τοποθέτησης δηλητηριασμένων δολωμάτων στη φύση αλλά και γενικότερα στη ζωή της υπαίθρου, διοργανώνει τις επόμενες μέρες ανοιχτές εκδηλώσεις. 

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα σήμερα, Παρασκευή και ώρα 6.30 – 8.30 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» (Παλαιά Σφαγεία) και η δεύτερη αύριο, Σάββατο, και ώρα 6.30 – 8.30 μ.μ., στο Συνεδριακό κέντρο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει παρουσίαση των δράσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ενάντια στα δηλητηριασμένα δολώματα, ενημερωτικές παρουσιάσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής και τη συνύπαρξη με τον άνθρωπο, προβολή βίντεο, κινητή έκθεση φωτογραφίας καθώς και συζήτηση για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης του κρίσιμου προβλήματος της χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων. 

 Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΦΥΠΕΚΑ τα δηλητηριασμένα δολώματα («φόλες») παραμένουν εδώ και δεκαετίες μια κοινή και εξαιρετικά επιζήμια πρακτική που συνεχίζει να πλήττει τη ζωή στην ελληνική ύπαιθρο χωρίς να κάνει διακρίσεις.

Άγρια ζώα, ζώα εργασίας αλλά και δεσποζόμενα ή αδέσποτα ζώα, πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηρίαση, την ώρα που σπάνια και απειλούμενα είδη γυπών, όπως ο Ασπροπάρης και ο Γυπαετός έχουν φτάσει στο χείλος της εξαφάνισης! Επειδή τα δηλητηριασμένα δολώματα δεν δρουν επιλεκτικά, πολλά είδη άγριας πανίδας όπως αρκούδες, αλεπούδες, αρπακτικά πουλιά και άλλα πτωματοφάγα και σαρκοφάγα είδη, απειλούνται από αυτήν την παράνομη πρακτική, καθώς ένα και μόνο δόλωμα αρκεί για να σκοτώσει δεκάδες ζώα. Παράλληλα, απειλείται σοβαρά και η δημόσια υγεία εξαιτίας των εξαιρετικά τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται.

• Περισσότερες πληροφορίες: 210 8089271, 26510 21834, 

26510 43663

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,mdpp.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

-https://antipoison.necca.gov.gr/ https://necca.gov.gr/