«Αγκάθι» το προσωπικό για τα Κέντρα Πρόληψης!
Τη δική τους μάχη κατά των κάθε λογής εξαρτήσεων, από ναρκωτικές ουσίες μέχρι τζόγο και διαδίκτυο, δίνουν τα Κέντρα Πρόληψης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγεται και η «Σχεδία» στα Γιάννενα.
Ωστόσο, σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν κυρίως με το μειωμένο προσωπικό που διαθέτουν και την απουσία νέων προσλήψεων. Τα προβλήματα μάλιστα εντάθηκαν με τη μη ανανέωση των συμβάσεων εργαζομένων στα Κέντρα μέσω του ΕΣΠΑ.
Με αφορμή αυτό το τελευταίο, ο Πρόεδρος Στέφανος Τζιμογιάννης και ο Αντιπρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου των Κέντρων Πρόληψης (ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε.) Ευθύμιος Ζιγγιρίδης, συναντήθηκαν πρόσφατα στο υπουργείο Υγείας με τον Υφυπουργό Δημ. Βαρτζόπουλο και με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Αθ. Θεοχάρη.
Έθεσαν προβλήματα
Στη σύσκεψη, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΔΙ.ΚΕ.ΠΡ.Ε., έθεσαν, για μια ακόμη φορά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Πρόληψης εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού και των μη νέων προσλήψεων, καθώς και της μη ανανέωσης των συμβασιούχων εργαζομένων σ’ αυτά μέσω του ΕΣΠΑ, γεγονός που, όπως σημείωσαν, επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της υποστελέχωσης.
Οι κ.κ. Τζιμογιάννης και Ζιγγιρίδης επισήμαναν πως οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης μέσω του ΕΣΠΑ, κάλυψαν σε ένα βαθμό αποτελεσματικά τα κενά που υπάρχουν και συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση των Προγραμμάτων Πρόληψης. Παράλληλα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μη ανανέωση των συμβάσεων των εργαζομένων αυτών, ζητώντας να βρεθεί λύση ούτως ώστε να μη βρεθούν χωρίς δουλειά.
Τόνισαν δε πως η λύση, επί του προκειμένου, για τη συνέχιση της απασχόλησης των εν λόγω εργαζομένων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δεν είναι η ενδεδειγμένη επειδή κάποια Κέντρα Πρόληψης δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν από τα πενιχρά ταμειακά τους διαθέσιμα τη χρηματοδότησή τους. Το χαρακτήρισαν αυτό ως μια πρόσκαιρη λύση, η οποία δεν λύνει το πρόβλημα.
Το θεσμικό πλαίσιο
Παράλληλα, αναφέρθηκαν στη μη υπογραφή του ενιαίου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και στην έλλειψη ενός σαφούς πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης, επισημαίνοντας πως το παρόν θεσμικό πλαίσιο χρήζει αρκετών βελτιώσεων εκσυγχρονιστικού χαρακτήρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως το Δίκτυο Φορέων της τοπικής κοινότητας, που ίδρυσε τα Κέντρα Πρόληψης, πρέπει να καταργηθεί.
Όπως επισημάνθηκε, το Πανελλαδικό Δίκτυο παραμένει σταθερό στη θέση του, ότι το θεσμικό πλαίσιο με τις απαραίτητες αναμορφώσεις, πρέπει να παραμείνει όπως ορίζεται στο άρθρο 61 του Ν.3459/2006 και του Ν.3966/2011, γιατί απεδείχθη ως η πλέον αποτελεσματική μορφή οργάνωσης για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων.
Από τη μεριά του ο Υφυπουργός, άκουσε με προσοχή τις απόψεις των κ.κ. Τζιμογιάννη και Ζιγγιρίδη, εξέφρασε όμως τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου που διέπει τα Κέντρα Πρόληψης.