Απορρίφθηκε ξανά το αίτημα Μπελέρη για αποφυλάκιση!

on .

MPELERHS KAGKELA

• Αποφασισμένη να τραβήξει μέχρι να «σπάσει το σχοινί» στην υπόθεση Μπελέρη είναι η Αλβανική Κυβέρνηση, καθώς συνεχίζει να αδιαφορεί για την κατακραυγή που υπάρχει τόσο από Ελληνικής, όσο και Ευρωπαϊκής πλευράς για την καταπάτηση των δικαιωμάτων ως «προσωρινά κρατούμενου» του Δημάρχου Χειμάρρας. 

Μία ημέρα μετά το σαφές μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ότι η όλη υπόθεση θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην προσπάθειά της να προσεγγίσει

την ευρωπαϊκή οικογένεια και τρία 24ωρα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου στα Τίρανα και στις Φυλακές Δυρραχίου, το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς απέρριψε εκ νέου την έφεσή του για να αντικατασταθεί η προφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους. 

Στη χθεσινή δίκη παρέστη Αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δ. Βερβεσό, ενώ παρόντες ήταν ο Πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων χωρίς Σύνορα, πρ. Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου των Δικηγόρων Ευρώπης κ.α.. Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με ανακοίνωσή της καταρρίπτει πλήρως τους ισχυρισμούς του Αλβανού Πρωθυπουργού για τα «περί απόφασης της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης», επισημαίνοντας αναλυτικά την καταστρατήγηση των Διεθνών Συμβάσεων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος,   «στην περίπτωση Μπελέρη, το μέτρο της προφυλάκισής του παραβιάζει το δικαίωμά του να ασκήσει τα καθήκοντά του ως εκλεγμένου Δημάρχου», χαρακτηρίζει την προφυλάκισή του «εξαιρετικά αυστηρό μέτρο» και τονίζει ότι παραβιάζει το δικαίωμα της πολιτικής έκφρασης, όπως ορίζεται στο άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Η Ολομέλεια, υπογραμμίζει ακόμη, ότι «τα επανειλημμένα σχόλια και οι λεκτικές επιθέσεις του Πρωθυπουργού, η αρνητική και μεροληπτική θέση του για την υπόθεση Μπελέρη και η χρήση ωμής, ασύνετης γλώσσας επηρεάζουν την κοινή γνώμη όσον αφορά την ενοχή του Μπελέρη και προδικάζουν τη μελλοντική απόφαση του Δικαστηρίου. Δίνουν την εντύπωση ότι ο Πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος από τη σύλληψη και τη συνεχιζόμενη κράτησή του Μπελέρη». Πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. 

Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, τονίζει ακόμη ότι η κράτηση Μπελέρη επί 4 μήνες για εικαζόμενη παραβίαση του εκλογικού νόμου για 300 ευρώ, είναι προφανώς δυσανάλογο μέτρο και παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας της ποινής. 

Τέλος αποκαλύπτει ότι δεν υπάρχει δικαστική απόφαση που να απαγορεύει την ορκωμοσία Μπελέρη ως Δημάρχου Χειμάρρας όπως υποστηρίζει ο Έντι Ράμα: «Αντίθετα -αναφέρει- την απόφαση 226 που εκδόθηκε στις 26 Ιουνίου 2023, από το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφοράς και Οργανωμένο Εγκλήματος SPAK η οποία εξέτασε το αίτημά του για άδεια ορκωμοσίας, ως δήμαρχος αναφέρεται ρητά ότι: «το δικαστήριο διαπιστώνει ότι… δεν είναι η αρμόδια αρχή και δεν έχει δικαιοδοσία σχετικά με την έγκριση της άδειας που ζητήθηκε από το υπό έρευνα άτομο. Οι αρμόδιες αρχές για τη χορήγηση της άδειας είναι α) ο Διευθυντής του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινικών Ποινών όπου διαμένει σήμερα και η Γενική Διεύθυνση Φυλακών. Οι οντότητες αυτές είναι απλές διοικητικές μονάδες και όχι ανεξάρτητες δικαστικές αρχές». 

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ο Αλβανός Πρωθυπουργός οφείλει να δώσει εντολή στους υφιστάμενούς του, δηλαδή στον Διευθυντή του Ιδρύματος Εκτέλεσης Ποινών των φυλακών Δυρραχίου ή της Γενικής Διεύθυνσης Φυλακών, προκειμένου να διευκολύνουν τη μεταφορά του Μπελέρη στη Χειμάρρα συνοδεία αστυνομικών για να ορκιστεί».