Συστάσεις προς τους Β/Ηπειρώτες για την απογραφή στην Αλβανία

on .

APOGRAFH ALBANIA 1

• Την προσοχή των Ελληνικής καταγωγής πολιτών, οι οποίοι οφείλουν να μετέχουν στην απογραφή που ξεκινά σήμερα Δευτέρα στην Αλβανία, εφιστά η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΜ) ΟΜΟΝΟΙΑ. Αν και πριν λίγες μέρες είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για την όλη διαδικασία, η Οργάνωση επανέρχεται με νέα ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας τα σημεία εκείνα που θα πρέπει να προσέξουν οι Βορειοηπειρώτες. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει:

-Η Απογραφή θα διαρκέσει έως τα τέλη του Οκτωβρίου 2023. Μέσα σ’ αυτήν την περίοδο την κατοικία οι απογραφείς οφείλουν να επισκεφθούν τρεις φορές και να αφήσουν σχετικά στοιχεία επικοινωνίας στην περίπτωση που δεν βρουν κάποιον σ’ αυτή. 

- Στο Γραφείο Απογραφής που θα λειτουργεί στον αρμόδιο Δήμο μπορούν και πρέπει να αποταθούν πολίτες που δεν μπόρεσαν να μετέχουν κατά τις επισκέψεις των απογραφέων.    

-Η διαδικασία διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά, που σημαίνει ότι το ερωτηματολόγιο συμπληρώνεται σε τάμπλετ και μέσω πλατφόρμας που διαχειρίζεται η GIZ – ο Οργανισμός Διεθνούς Συνεργασίας του Γερμανικού ΥΠΕΞ του οποίου έχει ανατεθεί η διεκπεραίωση απ’ την Κρατική Στατιστική Υπηρεσία της Αλβανίας – INSTAT.

- Δύναται ο πολίτης να απαιτήσει την ταυτοποίηση των Απογραφέων, ενώ συνίσταται ώστε να σημειώσει τα σχετικά και την ημέρα και ώρα που γίνεται η σχετική συνέντευξη συμπλήρωσης του Ερωτηματολογίου Απογραφής.

- Κατά τη συμπλήρωση του Ερωτηματολογίου έχει νομικό δικαίωμα και υποχρέωση ο απογραφόμενος να δηλώσει όλα τα μέλη του νοικοκυριού.

Για εθνικότητα, γλώσσα και θρήσκευμα

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται και τα εξής: «Ενώ έχουμε επισημάνει πολιτικές σκοπιμότητες που στοχεύουν στον περιορισμό των δικαιωμάτων μας ως πολίτες με Ελληνική εθνική ταυτότητα, που ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία κι επί το πλείστον τα όσα απορρέουν ως κοινοτικό κεκτημένο και τις πολιτικές μας διεκδικήσεις, υπογραμμίζουμε ότι:

•Αποτελεί πράξη ομολογίας με βάση την αρχή του αυτοπροσδιορισμού, στα πλαίσια μάλιστα νομικής κατοχυρωμένης εχεμύθειας, να απαντήσουμε σεβόμενοι τον εαυτό μας και με καθαρή συνείδηση στις ερωτήσεις που αφορούν στην εθνικότητα, τη μητρική γλώσσα και το θρήσκευμα.

•Καλούμαστε αφενός να τα απαντήσουμε ορθά κι αφετέρου έχουμε το δικαίωμα να ελέγξουμε πριν την συγκατάθεσή μας για τη διεκπεραίωση κι ολοκλήρωση της συνέντευξης ότι ο απογραφές έχει συμπληρώσει σωστά τα σχετικά πεδία σύμφωνα με τις απαντήσεις μας.

Ας προσέξουμε ειδικά ότι θα πρέπει στο ερώτημα 166 για την Εθνικότητα κι ενώ ο Απογραφέας δεν θα εκφωνήσει τις εκδοχές πρέπει οι ίδιοι να απαντήσουμε «Έλληνας ή Ελληνίδα» κατά περίπτωση. Αναλόγως στο ερώτημα 168 που αφορά στο Θρήσκευμα. Ενώ για να δηλώσουμε ότι ανήκουμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία προϋπόθεση είναι να έχουμε απαντήσει καταφατικά ότι ανήκουμε/ασκούμε συγκεκριμένα θρησκεία. Στο ερώτημα 169 κι ενώ ο Απογραφέας δεν θα αναφέρει συγκεκριμένο θρήσκευμα είναι υποχρέωση μας να απαντήσουμε ότι είμαστε «Χριστιανοί Ορθόδοξοι». Παρομοίως και στο ερώτημα 171 που σχετίζεται με την γλώσσα, όπου η διατύπωση είναι ποια συνήθως ομιλείται στο σπίτι σας. Για να απαντήσουμε καταφατικά ότι μιλούμε μια διαφορετική απ’ την Αλβανική προκειμένου στην επόμενη διευκρινιστική 172 να προσδιορίσουμε την Ελληνική. 

»Οι ερωτήσεις 173, 174 κι 175 είναι ουσιαστικής σημασίας ώστε να βεβαιωθούμε ότι τα προηγούμενα: Εθνικότητα Ελληνική, Θρήσκευμα Χριστιανού Ορθόδοξου και Μητρική Γλώσσα η Ελληνική, έχουν κατά τη δική μας βούληση καταγραφεί και καταχωρηθεί στο ερωτηματολόγιο. Να επιμείνουμε ώστε υπεύθυνα να εγκρίνουμε την καταχώρηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του συμπληρωμένου ερωτηματολογίου…».

Κλείνοντας, η ΔΕΕΜ Ομόνοια τονίζει ότι τα στελέχη και οι δομές της θα επιβλέπουν μεθοδικά και αδιάλειπτα τη διαδικασία Απογραφής και καλεί τα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας να καταγγείλουν οποιαδήποτε παράβαση διαπιστώσουν.