Νόμοι και κανόνες για τα παρατημένα αυτοκίνητα

on .

AYTOKINHTO EGKATALELEIMMENO

• Άμεση ήταν η απάντηση του Δήμου Ζίτσας σε επιστολή κατοίκου της περιοχής για παρατημένα αυτοκίνητα, που δημοσιεύτηκε χθες στον «Π.Λ.». 

Ο Δήμος αναφέρει ότι έγιναν όλες οι διαδικασίες που ορίζει ο Νόμος για την απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων, αμέσως μόλις απεστάλη το αίτημα του κατοίκου την Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, όπως σημειώνει, η όλη διαδικασία διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία και θα πρέπει να παρέλθει ορισμένο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί. 

Αναλυτικά στην απάντησή του ο Δήμος Ζίτσας αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Δ/ντα,

Με αφορμή επιστολή του κ. Γρ. Πιπεράγκα, που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας στο φύλλο της Πέμπτης (14.09.2023) με τίτλο «Ζητά από το Δήμο Ζίτσας να απομακρύνει παρατημένα Ι.Χ.» προς ενημέρωση του αποστολέα της επιστολής αλλά και των αναγνωστών σας θέλουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Η διαδικασία συλλογής και απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες που ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία. Ειδικότερα, για τη συλλογή εγκαταλελειμμένων οχημάτων και σε εφαρμογή του άρθρου 9 του Π.Δ. 116/04 τηρείται η ακόλουθη διαδικασία:

1.Η αρμόδια Υπηρεσία του οικείου Δήμου ή της Κοινότητας εντοπίζει τα εγκαταλελειμμένα οχήματα και επικολλά σε εμφανές σημείο του οχήματος ειδικό αυτοκόλλητο που χαρακτηρίζει αυτό ως εγκαταλελειμμένο. Μέσα σε 15 ημέρες από την επικόλληση του ειδικού αυτοκόλλητου η ως άνω αρμόδια υπηρεσία ενημερώνει τις Υπηρεσίες Ασφάλειας για διενέργεια έρευνας προς εξακρίβωση περίπτωσης κλοπής, υπεξαίρεσης ή εμπλοκής σε εγκληματική πράξη. Οι Υπηρεσίες Ασφάλειας υποχρεούνται να ενημερώνουν το ταχύτερο δυνατόν τον οικείο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Μέσα σε 45 ημέρες από την επικόλληση αυτού του ειδικού αυτοκόλλητου εάν το όχημα δεν αποσυρθεί από τον ιδιοκτήτη του, το όχημα περιέρχεται στην κατοχή του οικείου Δήμου ή Κοινότητας.

2.Σε περίπτωση που τα εγκαταλελειμμένα οχήματα φέρουν πινακίδες κυκλοφορίας, οι κατά τόπους αρμόδιοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης υποχρεούνται πέραν των αναφερομένων στη προηγούμενη παράγραφο να αναζητήσουν επιπλέον, εντός 15 ημερών από την επικόλληση του ειδικού σήματος (αυτοκόλλητου) μέσω του Αρχείου του Υπουργείου Μεταφορών, τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών τους και να τους ενημερώσουν, καθώς και να ενημερώσουν και την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά τα παραπάνω δεν κατανοούμε την επιστολή διαμαρτυρίας του κ. Πιπεράγκα. Οι υπηρεσίες του Δήμου Ζίτσας μετά την αποστολή του σχετικού του αιτήματος την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου ακολουθούν τις διαδικασίες που ορίζει η σχετική νομοθεσία. 

Ως εκ τούτου δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως το ύφος της επιστολής και ο χρόνος αποστολής της υποκρύπτει κάτι άλλο πέρα από την επίλυση του προβλήματος και τον αφήνουμε στην κρίση των δημοτών. 

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία».