«Καίνε» τους γονείς οι τιμές στα σχολικά

on .

SXOLIKA EIDH SAKA

• Πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι υποχρεωμένοι να βάλουν οι γονείς των μαθητών, προκειμένου να αγοράσουν τα απαραίτητα σχολικά είδη για τα παιδιά τους. Τα σχολικά είναι η νέα μεγάλη κατηγορία προϊόντων που ακολουθούν σε σημαντικές αυξήσεις, μετά από τα τρόφιμα και τα καύσιμα. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιεί η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδος της ΓΣΕΕ, από 174 είδη στα οποία έγινε σύγκριση των τιμών για τα έτη 2022 και 2023, η εικόνα είναι έντονα «προβληματική», τόσο για τις «τσέπες» των γονέων, όσο και για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων του κρατικού μηχανισμού. 

Συγκεκριμένα από τα 174 είδη, σύμφωνα με την Ένωση, διαπιστώθηκε ότι  αυξήθηκε η τιμή στο 52,87% αυτά. Σταθερή παρέμεινε η τιμή για το 28,16%. Μείωση παρατηρήθηκε στο 18,97% των ειδών.

- Οι αυξήσεις που εντοπίστηκαν κυμαίνονται από 0,91% έως 34,21%.

- Από τα προϊόντα που δέχτηκαν ανατιμήσεις, σε ποσοστό 44,57% η αύξηση ξεπέρασε το 10% (από 10,00%-34,21%).

- Οι μειώσεις στις τιμές των σχολικών κυμαίνονται από 0,37% έως 20,41%.

«Πρέπει κάποια στιγμή να μπει ένα φρένο στο ατελείωτο σπιράλ ανατιμήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα προϊόντα ευρείας και μαζικής κατανάλωσης. Είναι προφανές ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν με ένα νομοθετικό πλαίσιο που απειλεί υποτυπώδεις κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασής τους, δεν επαρκούν πλέον»,  υπογραμμίζει  η Ένωση ζητώντας από την Κεντρική Διοίκηση να παρέμβει αποφασιστικά.

Από τον πίνακα που παραθέτει οι μεγαλύτερες αυξήσεις υπάρχουν στις ξυλομπογιές, στις γομολάστιχες, στις κόλλες stick, στα σετ γεωμετρίας.