Το πρώτα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες της θεομηνίας

on .

PLHMMYRES KATASTROFH THESSALIA 7 9 23

• Το κράτος θα είναι δίπλα και γρήγορα στους πολίτες που επλήγησαν, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από την Λάρισα που βρέθηκε χθες το απόγευμα, ανακοινώνοντας ένα πρώτο πακέτο μέτρων στήριξης των πληγέντων από την κακοκαιρία. 

Παράλληλα, ανέφερε ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα αποζημιωθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός έκανε γνωστό ότι σήμερα, Τρίτη θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Ευρωπ. Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να ζητήσει οικονομική υποστήριξη, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων»!

Τα μέτρα στήριξης εξειδικεύτηκαν από τον υφυπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Τριαντόπουλο, την αναπλ. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτ. Αυγενάκη και την υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη.

Πιο συγκεκριμένα:

-Από σήμερα, Δευτέρα ανοίγει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής arogi.gov.gr. Τα ποσά της πρώτης ενίσχυσης φτάνουν τα 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, τα 4.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις (συμπεριλαμβάνονται και οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις) και τα 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή και τις πρώτες επισκευές (με ιδιαίτερη έμφαση για τις περιοχές που επληγησαν ολικώς).

- Ενεργοποιείται το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής με κάλυψη μέχρι του 80% για την ανακατασκευή και επανακασκευή και στήριξη των επιχειρήσεων με επιχορήγηση που φθάνει μέχρι το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς (περιλαμβάνονται οι κτηνοτροφικές μονάδες και οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις).

-Ενεργοποιείται η επιδότηση ενοικίου και η επιδότηση συγκατοίκησης για τους πολίτες των οποίων έχει πληγεί η κατοικία. Εάν η κατοικία έχει κριθεί κίτρινη ή κόκκινη, οι πολίτες μπορούν να λάβουν από 300 έως 500 ευρώ για να μείνει σε κάποιο άλλο σπίτι ή να συγκατοικήσει.

- Χορηγούνται αναστολές των υποχρεώσεων όσον αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου, τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ (συμπεριλαμβάνονται και τα αγροτεμάχια) και αναστολή συμβάσεων εργασίας που ενεργοποιείται για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες και με αντίστοιχη επιδότηση 534 ευρώ ώστε να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αυτό το καθεστώς.

- Στήριξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να διαχειριστούν τις πρώτες δαπάνες και να προχωρήσουν στις αποκαταστάσεις που έχουν προκύψει.

- Παράταση της καταβολής του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του Στεγαστικού Επιδόματος.