Πρώτο κουδούνι τη Δευτέρα για τη νέα σχολική χρονιά

on .

AGIASMOS KOYDOYNI

Στα θρανία επιστρέφουν μεθαύριο, Δευτέρα χιλιάδες μαθητές, μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο για τους μαθητές στις πληγείσες περιοχές, καθώς τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Θεσσαλία αποφασίστηκε ν’ ανοίξουν στις 18 Σεπτεμβρίου. 

Όσον αφορά τα Γιάννενα, ο δήμαρχος Δημ. Παπαγεωργίου, με αφορμή και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισκέφθηκε σχολικές μονάδες στις οποίες εκτελούνται εργασίες για την αναβάθμιση των υποδομών τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, τους τελευταίους μήνες στα σχολεία του Δήμου εκτελείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων, το οποίο ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια!

Εκτεταμένες εργασίες για την αντιμετώπιση προβλημάτων που χρόνιζαν γίνονται στο συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού, όπου σήμερα στεγάζονται ΕΠΑΛ και ένα ΓΕΛ.

Η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φιλιώ Νόκα- Ζαράχη σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα παρεμβάσεων σε όλα τα σχολεία. Και πρόσθεσε ότι η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχει ικανοποιήσει το σύνολο των αιτημάτων των σχολείων. Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση προς τους μαθητές να σεβαστούν τις εγκαταστάσεις και να μην επαναληφθούν φαινόμενα βανδαλισμών.

Ο Διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Ιωαννίνων Ηλίας Αυδίκος ανέφερε ότι γίνονται εκτεταμένες επισκευές και συντηρήσεις, από την αντικατάσταση της στέγης, την τοποθέτηση θερμομόνωσης, την αντικατάσταση των υαλοπινάκων και άλλα.

Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση εξελίσσεται ο αντισεισμικός έλεγχος, ενώ από τον Δήμο εκπονείται μελέτη για την πυροπροστασία. 

Η Ένωση Γονέων

Αντίθετη άποψη έχει η Ένωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ιωαννιτών, η οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση των σχολικών μονάδων του Δήμου Ιωαννιτών, λίγες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους. 

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της οι ανησυχίες της αφορούν τόσο την ετοιμότητα των υποδομών, όσο και την στελέχωση των σχολικών μονάδων. Πιο συγκεκριμένα σημειώνει: «Ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρχε όλος ο χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές – παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες ώστε να είναι έτοιμες τον Σεπτέμβρη, τα έργα –με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής - άρχισαν… κατά το «εθιμικό», λίγο πριν την 1η του Σεπτέμβρη. Έτσι έχουμε φτάσει σε σημείο, σχολικές μονάδες να παρουσιάζουν εικόνες εργοταξίου, χωρίς κανένας να μπορεί να απαντήσει πότε θα τελειώσουν τα έργα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Σχολικού Συγκροτήματος της Ακαδημίας όπου σύμφωνα με καταγγελίες γονέων, ο χώρος είναι αδύνατο να υποδεχτεί παιδιά τη Δευτέρα στον αγιασμό, ενώ υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις ως προς τη λειτουργικότητα του χώρου της σχολικής αυλής, καθώς τα παγκάκια και άλλες κατασκευές που έχουν γίνει, εγείρουν προβληματισμούς ως προς την ασφάλειά τους. Σημειωτέον ότι το έργο αυτό εκτελείται με ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου. Η ίδια κατάσταση επικρατεί στο Σχολικό Συγκρότημα του Κάστρου όπου ακόμη δεν έχει κατασκευαστεί ο δρόμος που οδηγεί στην είσοδο του σχολείου και είναι απορίας άξιο αν τη Δευτέρα θα μπορούν οι μαθητές να μπουν στο σχολείο».

Επίσης η Ένωση Γονέων αναφέρεται και σε καταγγελίες από Συλλόγους Γονέων και εκπαιδευτικούς για ακαθάριστες αυλές σχολείων.