Το επίδομα θέρμανσης ενισχυτικό μέτρο για ανακούφιση των νοικοκυριών

on .

EPIDOMA THERMANSHS KALORIFER

Πολύ δύσκολος αναμένεται ο φετινός χειμώνας από πολλές απόψεις, με τα νοικοκυριά που ήδη έχουν ξεκινήσει τον προγραμματισμό τους να βλέπουν ότι η ακρίβεια θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν. Εάν στα πάγια έξοδα, προστεθεί αργότερα και η θέρμανση, τότε οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί θα χτυπήσουν «κόκκινο»! 

Αν και οι προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου αυτές τις μέρες είναι η επούλωση των πληγών που άφησε πίσω της η επέλαση της πρωτοφανούς για τα δεδομένα της χώρας κακοκαιρίας, το επόμενο διάστημα θα κληθεί να λάβει οριστικές αποφάσεις και για τα ενισχυτικά μέτρα προς ανακούφιση των νοικοκυριών. 

Ένα από τα μέτρα είναι το επίδομα θέρμανσης, για το οποίο βέβαια δεν υπάρχουν ακόμη οριστικές αποφάσεις, αφού θα ληφθούν ανάλογα με τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά του «μαύρου χρυσού». 

Πρατηριούχοι πάντως προβλέπουν ότι εάν διατηρηθούν τα σημερινά επίπεδα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που ξεκινά επίσημα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η τιμή του μπορεί να ξεκινήσει με 1,5 ευρώ το λίτρο!

Πέρυσι πάντως το επίδομα χορηγήθηκε σε 1,3 εκατομμύρια νοικοκυριά με το συνολικό ύψος του να φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ, έναντι 174 εκατ. ευρώ το 2021.

Για φέτος όπως αναφέρει το newpost.gr κοστολογούνται και εξετάζονται τα εξής: Αύξηση του επιδόματος θέρμανσης με αλλαγές στα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με στόχο να προστατευθούν οι ευάλωτοι και αυτοί που έχουν πραγματικά ανάγκη στην περίπτωση που δεν υποχωρήσουν οι τιμές του πετρελαίου.

Επίσης βέβαιη θεωρείται η κατάργηση του κινήτρου -διπλό επίδομα – για μετατροπή καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο καθώς η τιμή του αερίου έχει υποχωρήσει κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι.

Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) είχε τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Πέρυσι το επίδομα θέρμανσης ανήλθε σε 100 έως και 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση 1.000 στους κατοίκους με πολύ κρύο και όσους δεν έβαλαν φυσικό αέριο το επίδομα έφθασε 1.600 ευρώ.

Το επίδομα θέρμανσης χορηγείται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό να ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις μονογονεϊκές οικογένειες.