«Επιστρατεύεται» το ΤΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα!

on .

ARLETOS TSIGKROS PAPAGEORGIOY 6 9 23 

• Το «στοίχημα» της κλιματικής ουδετερότητας θα κληθούν να κερδίσουν -έως το όχι και τόσο μακρινό 2030- τα Γιάννενα, τα οποία έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων ευρωπαϊκών πόλεων. Πρόκειται για μία δύσκολη προσπάθεια, η οποία όμως, αν σχεδιαστεί σωστά και υλοποιηθεί με συνέπεια, μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη για την πρωτεύουσα της Ηπείρου, καθώς μέσω του προγράμματος θα εισρεύσουν σ’ αυτήν σημαντικά κονδύλια. Τον σχεδιασμό του βασικού κορμού των δράσεων που θα τη βοηθήσουν να πετύχει τη μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, θα κληθεί εκ των πραγμάτων να κάνει η νέα Δημοτική Αρχή, η οποία θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές. Η νυν Διοίκηση του Δήμου ωστόσο, κυριολεκτικά στο παραπέντε της κάλπης, επιλέγει να προχωρά σε συμφωνίες και προγραμματισμό δράσεων που θα δεσμεύσουν και την επόμενη, όποια και αν είναι αυτή!

Υπογραφή μνημονίου

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δημήτρης Παπαγεωργίου υπέγραψε χθες μνημόνιο συνεργασίας με τον Πρόεδρο του Τμήματος Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Γιάννη Τσίγκρο, με στόχο την υλοποίηση των δράσεων του Κλιματικού Συμφώνου. 

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, «άμεση και πρωταρχική υποχρέωσή μας είναι η προετοιμασία και η υποβολή όλων των απαιτούμενων εγγράφων που θα καταστήσουν δυνατή την υπογραφή του Κλιματικού Συμφώνου. Αυτό το σημαντικό βήμα περιλαμβάνει ένα λεπτομερώς στοιχειοθετημένο σχέδιο δράσεων, συνοδευόμενο από ένα κοστολογημένο πρόγραμμα και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, το οποίο ορίζει τους δρόμους και τα μέσα για την επίτευξη της βιωσιμότητας και της κλιματικής ουδετερότητας του Δήμου μας έως το έτος 2030». Σημείωσε δε πως «η πόλη μας αποκτά επίσημα σύμμαχο όλο το επιστημονικό προσωπικό της περιοχής μας, που είναι το πλέον κατάλληλο για τον άρτιο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεών μας ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μας» 

Το ΤΕΕ θα συμβάλλει…

Το ΤΕΕ θα συμβάλλει για την επιτυχία της αποστολής των 100 ευρωπαϊκών πόλεων που θα πρέπει να είναι κλιματικά ουδέτερες ως το 2030, παρέχοντας την απαιτούμενη τεχνογνωσία, ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήματος Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος.

«Αποφασίσαμε να οριστούν ομάδες μηχανικών ανά γειτονιά για να συγκεντρωθούν στοιχεία. Οι γειτονιές προέκυψαν μέσα από διαβούλευση. Οι περιοχές που αποφασίστηκαν είναι το Κάστρο, η Καλούτσιανη από το Τζαμί ως την Πλατεία Σαπουντζάκη και η περιοχή από το Άλσος ως το Γηροκομείο. Στο επόμενο διάστημα και με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων η δράση θα επεκταθεί και σε άλλες γειτονιές των Ιωαννίνων», τόνισε ο κ. Τσίγκρος και έκανε λόγο για καινοτομία σε εθνικό επίπεδο που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την πόλη.

Ο δε Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος σημείωσε πως το Κλιματικό Σύμφωνο έχει ήδη ολοκληρωθεί και μετά την έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι μία ολοκληρωμένη δουλειά που έγινε και μόλις πάρουμε το πράσινο φως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορέσουν να τρέξουν οι χρηματοδοτήσεις των έργων», υπογράμμισε.

Μόνιμες διαβάσεις

Μπορεί οι ασφαλτοστρώσεις δρόμων του κέντρου να ξεκίνησαν μόλις και μάλιστα εν μέσω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη παρέμβαση που γίνεται στους δρόμους, καθώς η Δημοτική Αρχή προχωρά στη δημιουργία διαβάσεων με μόνιμο υλικό που δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες και τον χρόνο.

Πρόκειται για ένα χρήσιμο έργο, το οποίο όμως, όπως και αρκετά άλλα, ξεκίνησε σε λάθος χρόνο με βάση έναν προγραμματισμό η ορθότητα του οποίου αμφισβητείται, πρώτα από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι υφίστανται αυτές τις ημέρες πολλαπλή ταλαιπωρία κινούμενοι στην πόλη. 

Όπως σημειώνει ο Δήμος σε ανακοίνωσή του, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη με προτεραιότητα τα σημεία όπου λειτουργούν σχολικές μονάδες. Το αν οι μόνιμες διαβάσεις ολοκληρωθούν ως τη Δευτέρα που ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα πρόσβασης για τους μαθητές, είναι κάτι που απομένει να φανεί. Πάντως, σε οδούς που θα ασφαλτοστρωθούν κανονικά πρέπει πρώτα να πέσει η άσφαλτος και έπειτα να ακολουθήσει η κατασκευή των μόνιμων διαβάσεων!

«Εξελίσσεται ένα μεγάλο πρόγραμμα με πολλές παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια. Μέρος αυτού οι νέες διαβάσεις που γίνονται με ειδικό υλικό, τύπου κυβόλιθου, ώστε να έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά και να μην απαιτούν συνεχή συντήρηση», ανέφερε σχετικά ο Δήμαρχος, ενώ ο Γ.  Αρλέτος σημείωσε ότι στο πλαίσιο της εργολαβίας θα κατασκευαστούν περίπου 140 διαβάσεις, κυρίως στα σχολεία και σε σημεία με αυξημένη κίνηση και θα ακολουθήσει και ειδικός φωτισμός τους.

Ακόμα στον… διάλογο!

Ο  Δήμαρχος για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε και στο θέμα των βανδαλισμών των σχολείων σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα που, πέραν των άλλων προβλημάτων, προκαλεί και σημαντική οικονομική ζημιά στο Δήμο. 

Όπως είπε, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπισή του, χωρίς όμως να έχουν ληφθεί συγκεκριμένες αποφάσεις κι αυτό παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο των βανδαλισμών σε σχολικές μονάδες δεν είναι καινούριο. 

«Οι αποφάσεις, είναι προϊόν διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με βάση τον σεβασμό της δημόσιας περιουσίας και των προσωπικών δεδομένων», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.