Γιατί δεν καθαρίστηκε μέχρι σήμερα το αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων

on .

DASYLLIO FRONTZOY

• Στη Βουλή έφτασε το ζήτημα καθαρισμού και προστασίας του αισθητικού δάσους Ιωαννίνων με ερώτηση που κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνοντας ως αφορμή τις καταστροφικές φωτιές ανά την επικράτεια.

 Αντίστοιχη ερώτηση είχε κατατεθεί ξανά το Σεπτέμβριο του 2021 και είχε συζητηθεί στη Βουλή. Ο τότε υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς είχε δεσμευτεί ότι όλα τα προβλήματα θα επιλύονταν σύντομα. Μάλιστα, έκανε λόγο για δύο έργα με προϋπολογισμό άνω των 30.000 ευρώ που έτρεχαν εκείνη την περίοδο για τον καθαρισμό στα δημόσια αισθητικά δασύλλια των Ιωαννίνων. Παράλληλα, είχε αναφερθεί σε διαχειριστικές μελέτες που θα χρηματοδοτούσε το υπουργείο για όλη τη χώρα, ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. 

Παρόλα αυτά και ενώ υπάρχει και η πρόσφατη τοποθέτηση του Πρωθυπουργού που έθεσε ως  προτεραιότητα την πυροπροστασία στα περιαστικά άλση, δύο χρόνια μετά, σχεδόν τίποτα δεν έχει γίνει, τονίζει η Γιαννιώτισσα βουλευτής προσθέτοντας πως  όλη η καύσιμη ύλη βρίσκεται ακόμη μέσα στο άλσος και γενικώς ουσιαστικές εργασίες πυροπροστασίας και συντήρησης δεν έχουν πραγματοποιηθεί, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Η κ. Τζούφη ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για ποιο λόγο ως τώρα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες εργασίες στο αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων και τι έχει γίνει με το ζήτημα των διαχειριστικών μελετών που θα χρηματοδοτούσε το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας. Επίσης, ρωτά σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, για την άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιάς στο περιαστικό άλσος Ιωαννίνων και για την έγκαιρη πυροπροστασία της ευρύτερης περιοχής.