Μαζί με τον… χειμώνα και ο ενιαίος ποδηλατόδρομος στην Παραλίμνιο!

on .

PODHLATODROMOS MOLOS

• Ένα έργο που είχε προαναγγείλει ήδη από τα τέλη της περασμένης άνοιξης, την ενοποίηση των σημερινών αποσπασματικών ποδηλατολωρίδων της παραλιμνίου, αποφάσισε να «τρέξει» η Δημοτική Αρχή λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, όπως εξάλλου επιχειρεί να κάνει και με αρκετές ακόμη παρεμβάσεις στην πόλη. 

Πρόκειται αναμφίβολα για υποδομή που οι Γιαννιώτες ποδηλάτες θα βρουν ιδιαίτερα χρήσιμη. Σε πιλοτικό στάδιο, εξάλλου,ο Δήμος επιχείρησε να κάνει την ενοποίηση μέσα στο καλοκαίρι, όμως αυτό έγινε με προχειρότητα και χωρίς μεγάλη διάρκεια. Ειδικά όσον αφορά στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, περιμετρικά του Κάστρου, η ποδηλατοδιαδρομή οριοθετήθηκε με κώνους, οι οποίοι απομακρύνθηκαν όταν τελείωσε η παρουσίαση της έκθεσης «Plasmata» της Στέγης Ωνάση και στη θέση της «ποδηλατολωρίδας» εδώ και ενάμισι μήνα παρκάρουν ξανά δεκάδες Ι.Χ..

Ο Αντιδήμαρχος Έργων

Στην κατακύρωση του διαγωνισμού για την δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμων προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, απαντώντας ουσιαστικά στα δημοσιεύματα του «Π.Λ.» και μερίδας τοπικών Μέσων Ενημέρωσης περί προεκλογικών έργων, τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή ολοκληρώνει το πρόγραμμα που είχε καταρτιστεί και προωθεί όλα τα έργα σε όλη την έκταση του Δήμου. 

«Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει όμως ο Δήμος και οι υπηρεσίες του εξακολουθούν να δουλεύουν με στόχο όλοι να είμαστε χρήσιμοι για τους πολίτες», ανέφερε με νόημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ποικίλα σχόλια προκαλεί, μεταξύ άλλων, και το κλείσιμο από την περασμένη Δευτέρα της οδού Αβέρωφ με στόχο την ασφαλτόστρωσή της, η οποία θα μπορούσε να έχει γίνει και μέσα στον Αύγουστο που η κίνηση οχημάτων στο κέντρο είναι μικρότερη. 

Ενιαία ποδηλατολωρίδα

Όσον αφορά στη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου ποδηλατοδρόμων στην Παραλίμνιο, πρόκειται για παρέμβαση με προϋπολογισμό 400.000 ευρώ. Μετά τον δημόσιο μειοδοτικό ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την κατακύρωση θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης και το έργο θα περάσει στο στάδιο της υλοποίησης, όπως κάνει γνωστό ο Δήμος.

Σύμφωνα με την τεχνική μελέτη το έργο διαμορφώνεται σε τρία διακριτά τμήματα. Το πρώτο αφορά στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου, η οποία «αγκαλιάζει» το Κάστρο από την πλευρά της λίμνης. Στο εν λόγω τμήμα διαμορφώνεται επί της οδού ποδήλατη διαδρομή πλάτους 2,50 μ. για την αμφίδρομη κίνηση ποδηλάτου, σε συνέχεια του ήδη υφιστάμενου που χωροθετείται επί του πλακόστρωτου αυτής. Ο Δήμος σημειώνει ότι οι διαδρομές είναι διαχωρισμένες μεταξύ τους, ώστε να μην δημιουργείται εμπλοκή μεταξύ πεζών και ποδηλάτων καθώς και μεταξύ των διάφορων δραστηριοτήτων που αναμένεται να αναπτυχθούν επί της διαδρομής.

Το δεύτερο τμήμα είναι αυτό της Ακτής Μιαούλη, όπου η υφιστάμενη ποδήλατη διαδρομή και διαπλατύνεται και θα φτάσει τα 2,50 μ., αντί των 1,50 μ. σήμερα για την αμφίδρομη κίνηση ποδηλάτων. Το τρίτο τμήμα είναι η περιοχή Ιχθυολεκάνες, όπου θα διαμορφωθεί ποδηλατολωρίδα  πλάτους 2,50 μ., για την αμφίδρομη κίνηση ποδηλάτων. Η διαδρομή θα είναι διπλής κατεύθυνσης και η τελική στρώση θα είναι με έγχρωμο ασφαλτόμιγμα.

Επισκευή κτιρίων

Η Οικονομική Επιτροπή προχώρησε χθες και στην έγκριση της μελέτης κατασκευής και των όρων δημοπράτησης για την συντήρηση και την επισκευή δημοτικών κτιρίων με προϋπολογισμό 430.000 ευρώ.  Τα κτίρια που αποτελούν αντικείμενο του έργου αφορούν στο Κοινοτικό Κατάστημα Σταυρακίου που έχει τεράστια ανάγκης ανακατασκευής και δημοτικά κτίρια στην Ηλιόκαλη, την Κόντσικα και τη Μανωλιάσα. Επιπλέον στην Τ.Κ. Μανωλιάσας υφίσταται ιστορικό μνημείο όπου είναι απαραίτητη η διαμόρφωση της πρόσβασης και του περιβάλλοντος χώρου του.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ