Τέσσερις νεκροί, χιλιάδες παραβάσεις στην Ήπειρο!

on .

ASTYNOMIKOI TROXAIA ELEGXOS

• Ένας από τους κρισιμότερους μήνες κάθε έτους είναι ο Αύγουστος όσον αφορά στα τροχαία ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα στην Ήπειρο κι αυτό λόγω της αυξημένης κίνησης που παρατηρείται στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά και στους αυτοκινητόδρομους. Εξάλλου, με τη διοργάνωση εκατοντάδων εκδηλώσεων, πανηγυριών, ανταμωμάτων κλπ., αυξάνουν και τα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ, δυστυχώς και από πλευράς των οδηγών, όπως αποδεικνύουν οι έλεγχοι της Τροχαίας. 

Αναίμακτος δεν ήταν ούτε ο φετινός Αύγουστος, όπως αποδεικνύεται από το τακτικό απολογιστικό δελτίο Οδικής Ασφάλειας που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου. Σύμφωνα με αυτό, συνολικά 17 τροχαία ατυχήματα έλαβαν χώρα σε όλη την Ήπειρο, ένα λιγότερο από τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Ωστόσο, τέσσερα από αυτά τα τροχαία ήταν θανατηφόρα με ισάριθμους νεκρούς στον «βωμό» της ασφάλτου, ενώ καταγράφηκαν και 22 ελαφρά τραυματίες. 

Όσον αφορά στα κυριότερα αίτια των ατυχημάτων, αυτά είναι λίγο – πολύ τα συνηθισμένα, δηλαδή υπερβολική ταχύτητα, μη τήρηση απόσταση ασφαλείας, παραβίαση προτεραιότητας και μέθη.

Συστηματικοί έλεγχοι

Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά 6.606 παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες, καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του. 

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν 1.955 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 336 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση, 318 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση  146 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, 105 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό, 72 για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος (μέθη), 34 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη και 21 για φθαρμένα ελαστικά

Σημειώνεται επίσης ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 146 παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 66 που αφορούν σε ανασφάλιστα οχήματα και 424 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων 

Η τελευταία εβδομάδα 

Στο μεταξύ, 98.446 τροχονομικοί έλεγχοι διενεργήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε όλη την επικράτεια, από τους οποίους βεβαιώθηκαν 21.260 παραβάσεις. Στην Ήπειρο οι βεβαιωμένες παραβάσεις ανήλθαν μέσα στο διάστημα αυτό σε 1.322, αισθητά μειωμένες σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Το 67% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση.