Σε κατάσταση συναγερμού η χώρα για την κακοκαιρία

on .

BROXH STEGH

• Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται από χθες η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία Daniel, η οποία πλήττει κατά διαστήματα διάφορες περιοχές της χώρας. Αν και η Ήπειρος δεν συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που αναμένονται ακραία φαινόμενα, χθες το απόγευμα το «112» ήχησε και στα κινητά των κατοίκων των Ιωαννίνων, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της κακοκαιρίας είναι οι βροχές και οι καταιγίδες με πολύ μεγάλη ένταση και διάρκεια, που μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα, Τρίτη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), την Εύβοια και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο ύψος βροχής έως και χθες 6.30 το απόγευμα καταγράφηκε στη Ζαγορά Πηλίου και είναι ίσο με 103 χιλιοστά.

Πάντως στην περιοχή μας ο καιρός προβλέπεται βροχερός έως και την Παρασκευή το μεσημέρι με τη μέγιστη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Την ιδιαίτερη προσοχή όλων, λόγω της κακοκαιρίας Daniel ζήτησε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Β. Κικίλιας, έπειτα από την έκτακτη σύσκεψη με επιχειρησιακούς και υπηρεσιακούς φορείς.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για ένα ακραίο φυσικό φαινόμενο» και προσέθεσε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους. Φορείς και πολίτες». Ακόμη επισήμανε ότι «ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δώσουν Δήμοι και Περιφέρειες στο πεδίο του καθαρισμού των οικοπέδων, των ρεμάτων, των φρεατίων».