«Αγριεύει» ο καιρός με βροχές, ανέμους, πτώση θερμοκρασίας!

on .

KYMA PAMBOTIDA

• Άρδην αλλάζει από σήμερα το σκηνικό του καιρού με τη λιακάδα να δίνει τη θέση της σε βροχές, δυνατούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας. Φαινόμενα που θα επηρεάσουν τη νέα εβδομάδα και ολόκληρη την Ήπειρο. 

Μάλιστα, το meteo αναφέρει πως η χώρα μας αναμένεται να είναι η πιο βροχερή περιοχή της Ευρώπης την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, ενώ η ΕΜΥ, εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για να προειδοποιήσει για τις ισχυρές βροχές που έρχονται.

Πιο συγκεκριμένα, ένα βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές ασταθείς αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια, έως το νότιο Ιόνιο, όπου θα δημιουργήσει και επιφανειακό βαρομετρικό χαμηλό και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Στην περιοχή μας από σήμερα, Δευτέρα το απόγευμα και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 7 Σεπτεμβρίου προβλέπονται βροχές και καταιγίδες έντονες κατά διαστήματα.  Η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους 20 βαθμούς στις ελάχιστες τιμές της (16 – 17 βαθμοί Κελσίου), ενώ η μέγιστη στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων δεν θα ξεπεράσει τις επόμενες ημέρες τους 24 βαθμούς Κελσίου. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μέσα στο τετραήμερο στο οποίο μπήκαμε ήδη θα είναι και οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι στα Γιάννενα θα είναι της τάξεως των 5 και 6 Μποφόρ σε καθημερινή βάση. 

Συστάσεις προς πολίτες

Οδηγίες εξέδωσε η Πολιτική Προστασία για την κακοκαιρία που θα χτυπήσει τη χώρα μας από σήμερα, Δευτέρα, συνιστώντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η Πολιτική Προστασία συνιστά στους πολίτες να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς, να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα, να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Επίσης, να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. 

Τέλος, συνιστά να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος.

Επιστολή Κικίλια

Στο μεταξύ, κατεπείγουσα επιστολή προς όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας απέστειλε ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δεδομένου του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, ειδικά σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές.

Με αυτήν ζητάει την άμεση σύγκληση των αρμόδιων συντονιστικών οργάνων Πολιτικής Προστασίας ανά Περιφέρεια, με κοινοποίηση προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για κάθε απαιτούμενη συνδρομή εκ μέρους του. Τέλος, καλεί τους ΟΤΑ, προς αποφυγή καθυστερήσεων ή αδυναμιών κατά την εκτέλεση των αναγκαίων έργων, να κοινοποιήσουν στο υπουργείο συνοπτικό σημείωμα ως προς την άμεση ολοκλήρωση των παρεμβάσεων καθαρισμού των φρεατίων απορροής υδάτων αρμοδιότητάς τους, αναλυτική κατάσταση ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων ανά Περιφέρεια, και στην περίπτωση ανολοκλήρωτων αντιπλημμυρικών έργων, αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εκπόνησής τους.