Σε προτεραιότητα η στήριξη νέων αγροτών - κτηνοτρόφων

on .

AYGENAKHS MAKEDONIA 31 8 23

Σε προτεραιότητα θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη στήριξη νέων παραγωγών και κτηνοτρόφων και την αύξηση της παραγωγής σε καινούριες καλλιέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, βάζει σε… τροχιά, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία με τη Σχολή Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου αλλά και την ενίσχυση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, όπως προανήγγειλε χθες ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος περιόδευσε μαζί με τον Υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη στην Κεντρική Μακεδονία.

Σε αγροτικές μονάδες

Πιο συγκεκριμένα, παραγωγικές μονάδες της αγροτικής οικονομίας επισκέφθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης, επικεφαλής κλιμακίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με στόχο την επίλυση χρόνιων προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα, ώστε να τεθεί ο κλάδος σε αναπτυξιακή τροχιά και να προσελκύσει και τις νέες γενιές.

Ακολούθως, συναντήθηκε με τα μέλη της Ένωσης Φυλής Χολστάιν που παράγουν το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα! Με τον Πρόεδρο Ηλία Κοτόπουλο  και μέλη της Ένωσης έγινε συζήτηση για τα ζητήματα που άπτονται της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής, αλλά και την αξιοποίηση δυναμικών αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΠΑΑ. Ο Λευτέρης Αυγενάκης άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών και επισήμανε ότι «η κτηνοτροφία είναι πυλώνας του πρωτογενούς τομέα που οφείλουμε να υποστηρίξουμε με κάθε μέσο».

Ο Διονύσης Σταμενίτης

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, επισκέφθηκαν τον Σταθμό Ελέγχου και Τυποποίησης Δημητριακών της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και Προϊόντων Φυτικής Παραγωγής, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων, καθώς επίσης και το Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων του Υφυπουργού βρέθηκαν τα ζητήματα που απασχολούν τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε επίπεδο έλλειψης προσωπικού, αλλά και υλικοτεχνικών υποδομών, ενώ από κάθε υπηρεσία παρουσιάστηκε το έργο που επιτελείται και τα αποτελέσματα που παράγει συνολικά στην αγροτική οικονομία. 

Όπως δήλωσε, «στη μεγάλη προσπάθεια που συντελείται για ουσιαστική στήριξη των παραγωγών, αλλά και για τη συγκρότηση του πρωτογενούς τομέα κεντρικό πυλώνα αποτελούν και οι υπηρεσίες μας. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την υφιστάμενη κατάσταση, αναζητώντας λύσεις και για το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προσωπικού, αλλά και για τα κτιριακά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες μας».

Συνεργασία με ΑΠΘ

Εξάλλου, ο Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την ενίσχυση της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα της Σχολής Γεωπονίας – Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Χθες το πρωί ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Δημήτρη Κωβαίο και τη διοίκηση της Σχολής.

Για τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Τέλος, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα θα ανακοινωθεί το θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης αγροτικών τμημάτων στα Επιμελητήρια της χώρας, όπου και μέσω αυτών θα διοχετευθεί γνώση που είναι απολύτως απαραίτητη για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. 

Παράλληλα, χαρακτήρισε υπερδύναμη τον ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ τονίζοντας πως «θέλουμε με κάθε τρόπο να την ενδυναμώσουμε και κυρίως να τη φέρουμε ακόμη πιο κοντά στην παραγωγή και στον ιδιωτικό τομέα. Για μας είναι απολύτως απαραίτητη η σύνδεση όλων αυτών των ερευνητικών καινοτόμων πρωτοβουλιών με την παραγωγή, με τον ιδιωτικό τομέα, με την αγορά, έτσι ώστε μαζί να πάμε πολύ καλύτερα και ψηλότερα τη χώρα μας  σε επίπεδο πρωτογενή τομέα».