Όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων

on .

DOMNA MIXAHLIDOU

Τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023 και σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όλα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν οι λίστες με τους αναπληρωτές καθηγητές, ενώ φέτος τριπλασιάζονται οι θέσεις των βρεφών στους παιδικούς σταθμούς, με στόχο από τις 25.000 να φτάσουν τις 75.000 για ηλικίες από 0-2,5 ετών. 

«Με 200 εκατομμύρια ευρώ χρηματοδοτούμε πάνω από το 50% του κόστους ανέγερσης νέων βρεφικών σταθμών, έτσι ώστε από 25.000 μέσα σε τρία χρόνια να έχουμε 75.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς», είπε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ η Δόμνα Μιχαηλίδου, διαβεβαιώνοντας ότι τα βιβλία θα είναι στις σχολικές μονάδες έγκαιρα έτσι ώστε να τα παραλάβουν οι μαθητές. 

 Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε στους βρεφονηπιακούς και στην ανάγκη ενιαίου εκπαιδευτικού προγράμματος ήδη από την ηλικία των βρεφών. 

«Η προσχολική αγωγή δεν ξεκινά απλά από το προνήπιο. Θα ξεκινήσει από την ηλικία των βρεφών. Δηλαδή κάνουμε μια ενοποίηση, ώστε να υπάρχει μια συνέχιση της διαδικασίας, να υπάρχει ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα βάσει του οποίου να μπορούμε να ανιχνεύουμε τυχόν αναπηρίες, τυχόν παθήσεις των παιδιών στην ηλικία που πρέπει για να μπορούμε να παρέμβουμε», ανέφερε η υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι «δεν γίνεται το κτιριολογικό των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και οι διαδικασίες πυρόσβεσης να είναι διαφορετικές από αυτές των ιδιωτικών. Δεν θα γίνει υποχρεωτική η προσχολική αγωγή στο επίπεδο των βρεφονηπιακών σταθμών, δεν θέλουμε υποχρεωτικότητα. Θέλουμε όμως εμπιστοσύνη των γονέων στους σταθμούς, έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή. Στην Ελλάδα έχουμε τη χαμηλότερη συμμετοχή βρεφών, μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς όταν θα θέλαμε να έχουμε γύρω στις 100.000 θέσεις».