Σε ρυθμούς προετοιμασίας για τη νέα σχολική χρονιά!

on .

SXOLEIO TAKSH MATHTES

Σε ρυθμούς προετοιμασίας έχουν μπει υπουργείο Παιδείας και συναρμόδιοι φορείς της Αυτοδιοίκησης ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, το πρώτο κουδούνι στα οποία θα χτυπήσει φέτος τη Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου. 

Σε τοπικό επίπεδο εκείνο που προέχει είναι να ολοκληρωθούν εγκαίρως από τον Δήμο Ιωαννιτών οι παρεμβάσεις που γίνονται στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολικών μονάδων της πόλης ώστε να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Από πλευράς υπουργείου, πάλι, το κρίσιμο στοίχημα είναι να ξεκινήσει η χρονιά με όσο το δυνατόν λιγότερα κενά και, εάν είναι δυνατόν, με όλους τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στη θέση τους από την πρώτη ημέρα.  

Κάλυψη κενών

Σύμφωνα με παράγοντες του αρμόδιου υπουργείου τα κενά που υπάρχουν στα σχολεία όλων των βαθμίδων είναι γύρω στις 30.000. Για την κάλυψή τους θα τοποθετηθούν αναπληρωτές, οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει τις προτιμήσεις τους. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει η κατανομή βάσει των αιτήσεων αυτών και θα καλυφθούν τα κενά από την αρχή της σχολικής χρονιάς με αναπληρωτές, όπως δήλωσε η Υφυπουργός Παιδείας Δόμνα Μιχαηλίδου προσθέτοντας ότι από τον Απρίλιο τα σχολεία έχουν μια εικόνα για το ποιοι εκπαιδευτικοί βγαίνουν σε συνταξιοδότηση, αλλά το ποιοι βγαίνουν σε συνταξιοδότηση δεν είναι μια εικόνα που δίνει το 100% των κενών. Εξάλλου, πριν μερικές ημέρες ορκίστηκαν 3.700 νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί και ανέλαβαν το πόστο τους. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έγιναν 28.500 νέοι διορισμοί στα σχολεία. Κρίσιμο είναι και το θέμα των σχολικών βιβλίων, με την κ. Μιχαηλίδου να έχει κάνει γνωστό πώς φέτος τα βιβλία είναι ήδη σε όλα τα σχολεία, από τον Ιούλιο στα Δημοτικά και από τον Αύγουστο στα Λύκεια και στα Γυμνάσια.

Πιο πρόωρη αποχώρηση!

Στο μεταξύ, για το νέο σχολικό έτος οι μαθητές των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων όπου εφαρμόζεται το αναβαθμισμένο πρόγραμμα, θα έχουν τη δυνατότητα αποχώρησης όχι μόνο στις 15.50 ή στις 17.30, αλλά και στις 14.55 σύμφωνα με απόφαση που υπεγράφη από την κ. Μιχαηλίδου. 

Με άλλα λόγια, η απόφαση προβλέπει διεύρυνση της πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία προς διευκόλυνση των γονέων και κηδεμόνων.

Η Υφυπουργός δήλωσε ότι «στόχος μας είναι η διαρκής ποιοτική αναβάθμιση των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων αλλά και η διευκόλυνση και η ευελιξία των γονέων και κηδεμόνων των μαθητών. Γι’ αυτό και για  τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά σε λίγες μέρες, προχωρούμε στην διεύρυνση της δυνατότητας πρόωρης αποχώρησης των μαθητών στα Ολοήμερα Δημοτικά Σχολεία και από τις 14.55. Ενισχύουμε με κάθε τρόπο την εμπιστοσύνη στο ολοήμερο σχολείο, στηρίζοντας τους εργαζόμενους γονείς και τις οικογένειές τους».

Να σημειωθεί ότι αίτημα να μπορούν να αποχωρούν οι μαθητές και σε άλλη χρονική στιγμή στα ολοήμερα διευρυμένου προγράμματος, είχαν διατυπώσει πολλοί γονείς μαθητών.