«Περιπέτεια» η μετακίνηση ΑμεΑ πολιτών στα Γιάννενα!

on .

AMEA

• «Περιπέτεια» με πολλές δυσκολίες και εμπόδια και με ταλαιπωρία τόσο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα όσο και για τους δικούς τους ανθρώπους, είναι η κίνηση των αναπηρικών αμαξιδίων σήμερα στους δρόμους και τους χώρους συνάθροισης των Ιωαννίνων.

Οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ είναι μετρημένες, οι ράμπες στα πεζοδρόμια του κέντρου σε γενικές γραμμές το ίδιο, όπως και οι προσβάσεις σε δημόσια και δημοτικά κτίρια. Φυσικά, όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν και να βελτιωθεί αισθητά η καθημερινότητα των ΑμεΑ, απαιτούνται όμως σχεδιασμός και στοχευμένες παρεμβάσεις από τον Δήμο, οι οποίες σήμερα δυστυχώς δεν υπάρχουν.

Η Όλυ Τσουμάνη

Για αδιαφορία απέναντι στα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους κατηγορεί η Όλυ Τσουμάνη τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων. Όπως αναφέρει η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα δημοτικά κτίρια και πρώτα και κύρια το δημαρχείο της πόλης στερείται πρόσβασης σε άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν κάποιες στοιχειώδεις υποδομές, η Δημοτική Αρχή φροντίζει να της ξηλώσει!

Αυτό, όπως τονίζει, έχει γίνει στην αριστερή πλευρά του παραλίμνιου δρόμου, λίγο πριν το καφέ - εστιατόριο «Κυρά Φροσύνη», όπου υπήρχαν τρεις – τέσσερις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, οι οποίες μετακινήθηκαν στην απέναντι πλευρά του δρόμου όπου υπάρχουν πλέον μόνο δύο θέσεις. Το πρόβλημα που δημιουργείται, σύμφωνα με την κ. Τσουμάνη, είναι ότι κατά την έξοδο του ανάπηρου από τη θέση συνοδηγού, λόγω της απόστασης από το ρείθρο, δεν χωράει το αμαξίδιο. Οι συνοδοί λοιπόν πρέπει να παρκάρουν πιο έξω στο δρόμο, να βγάλουν το άτομο και να ξαναπαρκάρουν το αυτοκίνητο στη σωστή ευθεία, με το άτομο στο αμαξίδιο μόνο του στο δρόμο.

Ούτε μία ράμπα!..

Και οι προηγούμενες θέσεις αριστερά είχαν το ρίσκο της κίνησης του ατόμου στον δρόμο, κάτι που ούτε τώρα αποφεύγεται, συν το πρόβλημα χώρου, με την επικεφαλής της ΛΑΣΥ να σημειώνει ότι στην πράξη έγινε ακόμα χειρότερη η κατάσταση. Προτείνει δε, για να γίνει σωστά η μετακίνηση των θέσεων, να υποβαθμιστεί το πεζοδρόμιο καθ' όλο το μήκος της στάθμευσης στο επίπεδο του οδοστρώματος με εκατέρωθεν ράμπες. «Φυσικά αυτό θα σηματοδοτούσε ανθρώπινες συνθήκες για τα άτομα με κινητικά προβλήματα στην πόλη των Ιωαννίνων, πράγμα που ουδόλως ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων», τονίζει και προσθέτει: «Ακριβώς γι’ αυτό δεν υπάρχει πρόβλεψη ράμπας από τον δρόμο στο πεζό τμήμα του παραλίμνιου, με αποτέλεσμα είτε τα αμαξίδια με συνοδό να ανεβαίνουν «σούζα» ή όσα άτομα χρησιμοποιούν αυτόνομα το αμαξίδιο να μην μπορούν να κινηθούν».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Όλυ Τσουμάνη καλεί τα άτομα με κινητικά προβλήματα και τις οικογένειές τους «να βγάλουν συμπεράσματα από τη δική τους πείρα. Από τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν οι σημερινές αλλά και οι προηγούμενες δημοτικές αρχές που φιλοδοξούν να γίνουν και αυριανές».