Αντίστροφη μέτρηση για να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια!

on .

KALPH DHMOTIKES EKLOGES

• Αντίστροφα μετρούν οι ημέρες για τους συνδυασμούς που θα δώσουν τη μάχη της αυτοδιοικητικής κάλπης στις 8 Οκτωβρίου, καθώς, όπως υπενθυμίζει το Υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωσή του, όσοι  επιθυμούν να μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα πρέπει  να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, 31 Αυγούστου, δηλαδή σε μία εβδομάδα από σήμερα.

Στον Νομό Ιωαννίνων οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να κλείσουν τα ψηφοδέλτια συμπληρώνοντας τον προβλεπόμενο από τον εκλογικό νόμο αριθμό υποψηφίων. Κάτι που δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα όσον αφορά στα τοπικά ψηφοδέλτια. Πάντως, οι ζυμώσεις και οι… πιέσεις καλά κρατούν, με ορισμένους υποψήφιους δημάρχους να είναι αποφασισμένοι να κατέβουν έστω και με συμπληρωμένες κατά ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό λίστες, κυνηγώντας την καλύτερη δυνατή επίδοση ως διαπραγματευτικό «όπλο» για συνεργασίες στη δεύτερη Κυριακή!

Οι ρυθμοί είναι εντατικοί και στην Περιφέρεια Ηπείρου, ειδικά από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ενώ η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση από πλευράς Δήμων είναι αυτή στα Γιάννενα, όπου είναι αρκετές οι παρατάξεις οι οποίες διεκδικούν με αξιώσεις είσοδο στον δεύτερο γύρο.

Νέες προσθήκες

• Στην παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» με επικεφαλής τον νυν Δήμαρχο Δημήτρη Παπαγεωργίου, μετά την απώλεια στελεχών που στις προηγούμενες εκλογές απέσπασαν σημαντικό αριθμό ψήφων (Γ. Τσίμαρης, Νατ. Τύρου, Βαγγ. Πήχας), έχει στραφεί το ενδιαφέρον προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν θα στηρίξει συγκεκριμένο συνδυασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ψηφοδέλτιο της παράταξης θα υπάρχουν ένας αριθμός τοπικών στελεχών του κόμματος, η ανακοίνωση των οποίων είναι θέμα χρόνου. Κατά τα άλλα, αυτές τις ημέρες ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες του γνωστού οικονομολόγου Άγγελου Κολέμπα, του επιχειρηματία στον τουριστικό κλάδο Σταύρου Ηλιάδη και του επίσης επιχειρηματία Σπύρου Ζαφείρη.

• Για το τέλος φαίνεται πως φυλάει τις… εκπλήξεις ο Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση υποψηφίων για την «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα». Από μεμονωμένες αναρτήσεις προκύπτουν πάντως αρκετά ονόματα. Ανάμεσά τους, περιλαμβάνεται η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Ιωαννίνων και επίκ. καθηγήτρια Νευρολογίας Σοφία Μαρκούλα, ο πρ. πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων Κων/νος Γκόγκος και η πρ. πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Αλέκα Βακαλοπούλου.

• Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ούτε από το «στρατόπεδο» του Νίκου Γκόντα, με τις πληροφορίες πάντως να θέλουν πλήρεις τις λίστες του. Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν διαρρεύσει είναι αυτό της Χρυσούλας Γεωργοπούλου – Εμμανουηλίδη, συζύγου του αείμνηστου δημάρχου Ανατολής και δημοτικού συμβούλου Ιωαννίνων Γιάννη Εμμανουηλίδη και της πρωταθλήτριας του Tae Kwon Do Μαργαρίτας Στάμου.

• Τα… κουκιά μετρούν αυτές τις ημέρες και στην παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη. Στο πλευρό της πάντως παραμένει ο παλαίμαχος Βασίλης Κοσμάς, πρ. αντιδήμαρχος Ιωαννίνων επί σειρά ετών, ενώ μία νέα υποψηφιότητα είναι αυτή του πολιτικού μηχανικού Μάριου Αποστόλου. 

• Αποφασισμένος να φτάσει μέχρι τέλους εμφανίζεται και ο Παντελής Κολοκας, ο οποίος συνεχίζει τις μεμονωμένες ανακοινώσεις υποψηφίων μέσω διαδικτύου για την «Όμορφη Πόλη». Οι πιο πρόσφατες προσθήκες περιλαμβάνουν την τοπογράφο μηχανικό Ευαγγελία Θεμελή στην Τοπική Κοινότητα Πλατανιάς και τον ιδιωτικό υπάλληλο Κωστή Βασιλάκη.

Σύμπραξη στο Ζαγόρι

Όσον αφορά στους υπόλοιπους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων, η πιο σημαντική είδηση προέκυψε χθες στο Ζαγόρι όπου η παράταξη του νυν Δημάρχου Γιώργου Σουκουβέλου ανακοίνωσε τη σύμπραξή της ενόψει των εκλογών με την παράταξη «Ζαγόρι με Προοπτική» με επικεφαλής τον Γιάννη Βασδέκη. Πρόκειται για μία εξέλιξη που ισχυροποιεί τις πιθανότητες επανεκλογής του κ. Σουκουβέλου από την πρώτη Κυριακή. 

Σε κοινή ανακοίνωση των δύο παρατάξεων αναφέρονται τα εξής: «Με αφετηρία το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η νυν δημοτική αρχή και με άξονα τα σημεία σύγκλισης των προγραμμάτων των δύο παρατάξεων, δεσμευόμαστε να εργασθούμε συστηματικά και με συλλογικότητα για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ζαγορίου, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και παραγωγικών, την αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του δήμου μας, την προώθηση της καινοτομίας και την αξιοποίηση των δεδομένων χρηματοδοτικών και επενδυτικών εργαλείων με στόχο την προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας. Καλούμε τους συνδημότες μας να μας εμπιστευτούν και από κοινού να εργασθούμε για τις νέες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής».