Να γίνει ή όχι μία πεζογέφυρα προς το Νησί της Παμβώτιδας;

on .

NHSI PARALIA

• Αρκετές φορές στο παρελθόν έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη στα Γιάννενα το ζήτημα της κατασκευής μίας πλωτής πεζογέφυρας που θα συνδέσει μόνιμα το Νησί της Παμβώτιδας με την απέναντι ξηρά στην περιοχή της Ντραμπάτοβας. 

Γνώμες υπέρ του συγκεκριμένου έργου έχουν διατυπωθεί κατά καιρούς αρκετές στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου, ενώ δεν λείπουν κι εκείνες που είναι κατά της γέφυρας. Όσοι τοποθετούνται θετικά, συνήθως κάνουν λόγο για έναν εναλλακτικό τρόπο προσέγγισης του Νησιού, ειδικά τις βραδινές ώρες που σταματούν τα καραβάκια, αλλά και όταν ο καιρός δεν επιτρέπει τον απόπλου τους, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί του να αποκόβονται εντελώς από την πόλη.

Από την άλλη, είναι σαφές ότι οι ιδιοκτήτες των πλωτών μέσων που δραστηριοποιούνται στη λίμνη δεν βλέπουν με… καλό μάτι τη γέφυρα, εκτιμώντας προφανώς ότι σε περίπτωση κατασκευής της θα χάσουν ένα μέρος του επιβατικού τους κοινού, με πολίτες και επισκέπτες να επιλέγουν την εναλλακτική αυτή λύση πρόσβασης στο Νησί. 

Υπέρ οι «Ορίζοντες»

Πάντως για την περιφερειακή παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» η κατασκευή πεζογέφυρας προς το νησάκι είναι ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που δεσμεύεται ότι θα προωθήσει. Ο Σπύρος Ριζόπουλος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση του και τάσσεται υπέρ της κατασκευής της  γέφυρας. 

Με νέο βίντεο που κυκλοφόρησε χθες, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου μαζί με τον υποψήφιο της Π.Ε. Ιωαννίνων Σάκη Παγωτό, ο οποίος κάνει αγώνα εδώ και χρόνια για την κατασκευή πεζογέφυρας, εξηγούν γιατί προωθούν τη συγκεκριμένη λύση. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, το κυριότερο ζήτημα είναι πως οι κάτοικοι του νησιού είναι αποκομμένοι καθώς σε άσχημες καιρικές συνθήκες τα καραβάκια δεν μπορούν να προσεγγίσουν, με αποτέλεσμα, εάν παρουσιαστεί ανάγκη, να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Παράλληλα, το βράδυ που σταματούν τα δρομολόγιά τους η μετακίνηση από και προς το νησί είναι ανέφικτη. Τέλος, επισημαίνουν πως η πρόσβαση από τη γέφυρα στο νησάκι θα αυξήσει την τουριστική κίνηση και θα «ενσωματώσει» στον κορμό των Ιωαννίνων και το νησί.