Πως η γεωθερμία μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον!

on .

GEOTHERMIA

Η γεωθερμική ενέργεια ή γεωθερμία είναι μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που χρησιμοποιεί τη θερμότητα από το εσωτερικό της γης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων και την παροχή ζεστού νερού.

Κύριοι τύποι γεωθερμικής ενέργειας:

Υδροθερμική: Αυτός ο τύπος γεωθερμίας χρησιμοποιεί ατμό ή ζεστό νερό από υπόγεια κοιτάσματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι υδροθερμικοί πόροι είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος γεωθερμικής ενέργειας που βρίσκεται σε πολλά μέρη του κόσμου.

Γεωπίεση: Αυτός ο τύπος γεωθερμίας χρησιμοποιεί ζεστό νερό και αέριο από υπόγεια κοιτάσματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι πόροι με γεωπίεση είναι λιγότερο συνηθισμένοι από τους υδροθερμικούς πόρους αλλά μπορούν να βρεθούν σε περιοχές με υψηλή θερμότητα και υπόγεια πίεση.

Αντλίες θερμότητας με γεωθερμία: Μπορούν να παράγουν θέρμανση και ψύξη σε κατοικίες και επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες την θερμοκρασία του από το υπέδαφος. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι ένας καθαρός και αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του ενεργειακού κόστους και μπορούν να εγκατασταθούν σε οποιοδήποτε κλίμα.

Η γεωθερμία χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, για τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων και την παροχή ζεστού νερού. Μερικές από τις κορυφαίες χώρες στη χρήση γεωθερμικής ενέργειας είναι οι ακόλουθες:

Η Ισλανδία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στη χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Πάνω από το 90% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ισλανδίας προέρχεται από γεωθερμικές πηγές και η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται επίσης για τη θέρμανση των  κατοικιών και των επιχειρήσεων.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα με σημαντική βιομηχανία γεωθερμικής ενέργειας. Η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Νέας Ζηλανδίας και χρησιμοποιείται επίσης για τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο τρίτος μεγαλύτερος χρήστης γεωθερμικής ενέργειας στον κόσμο. Η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 3% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ και χρησιμοποιείται επίσης για τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Η Ιταλία έχει μακρά ιστορία στη χρήση γεωθερμικής ενέργειας και αυτή τη στιγμή είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος χρήστης γεωθερμικής ενέργειας στον κόσμο. Η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και χρησιμοποιείται επίσης για τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Η Τουρκία είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά γεωθερμικής ενέργειας. Η γεωθερμική ενέργεια αντιπροσωπεύει περίπου το 2% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία και χρησιμοποιείται επίσης για τη θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων.

Η γεωθερμική ενέργεια είναι μια καθαρή και βιώσιμη πηγή ενέργειας που μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην εξοικονόμηση κόστους. Είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που έχει τη δυνατότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ενέργειας.

Στην Ισλανδία, η γεωθερμική ενέργεια εξοικονομεί περίπου το 50% των κατοίκων στους λογαριασμούς θέρμανσης.

Στη Νέα Ζηλανδία, η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία εξοικονομεί περίπου 2 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση και την ψύξη σε πολλές ιδιοκτησίες και επιχειρήσεις, γεγονός που εξοικονομεί στους ιδιοκτήτες κατά μέσο όρο 1.500 $ ετησίως στους λογαριασμούς ρεύματος.

Στην Ιταλία, η γεωθερμική ενέργεια εξοικονομεί περίπου 3 εκατομμύρια τόνους εκπομπών CO2 κάθε χρόνο.

Στην Τουρκία, η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη νέων γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που θα βοηθήσουν τη χώρα στο μέλλον να μειώσει την εξάρτησή της από ορυκτά καύσιμα.